mijn 2e fluiter |
Het probleem van dit vogeltje is dat hij in dit deel van het land niet of nauwelijks voorkomt. Je moet echt naar de Oostelijke helft van ons land. Zeg maar in het gebied rechts van Goirle in het Zuiden tot Bakkeveen in Friesland om het maar eens simpel te zeggen.
fitis, de dubbelganger van de fluiter |
Als de fluiter over een paar weken stopt met zingen, zou je hem dus op basis van uiterlijke kenmerken moeten determineren maar daarvan kan ik zeggen dat alleen geoefende vogelaars dat voor elkaar krijgen. Ten eerste zitten ze zo verscholen dat je ze niet vindt en als je er dan een bij toeval vindt, zit hij geen seconde stil en daarbij lijken ze ook nog eens als twee druppels water op een tjiftjaf of fitis. Lekker makkelijk allemaal.
tjiftjaf, nog zo´n dubbelganger |
De fluiter komt nog maar met een kleine tweeduizend broedparen voor in Nederland en voor de serieuze aantallen moet je eigenlijk op de Veluwe zijn. Niet zomaar ergens op de Veluwe, nee de fluiter heeft een voorkeur voor beukenbos met niet teveel ondergroei. Ze broeden op de grond en dat is bijzonder want je verwacht ze toch eerder in bomen of struiken. Maar ja de graspieper, om er nog een te noemen is ook een zangvogel en die broedt ook op de grond. Behalve het zien en horen van de fluiter heeft dit vogeltje mij ook weer wat geleerd over zijn bestaan.
Wil je meer weten van deze Oost Nederlandse vogel, klik dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/fluiter
Geen opmerkingen:
Een reactie posten