donderdag 11 mei 2023

Fluitende fluiters.

mijn 2e fluiter
De fluiter stond alweer een paar jaar op het "verlanglijstje" maar het kwam er maar niet van om hem te gaan (be)zoeken. Deze zanger, zijn naam zegt het al, heeft een kenmerkend fluitje en met wat geluk is hij op basis van die zang wel te vinden. Zien doe je hem niet makkelijk maar dit is de uitgelezen tijd om het  op te zoeken want er zit nog maar weinig blad aan de bomen en dan kun je nog weleens een glimp van hem opvangen.

Het probleem van dit vogeltje is dat hij in dit deel van het land niet of nauwelijks voorkomt. Je moet echt naar de Oostelijke helft van ons land. Zeg maar in het gebied rechts van Goirle in het Zuiden tot Bakkeveen in Friesland om het maar eens simpel te zeggen. 

fitis, de dubbelganger van de fluiter
En om op goed geluk die kant uit te rijden om de fluiter even op de lijst bij te schrijven was ook geen optie want er zijn niet zo heel veel broedparen in ons land. En daarbij komt ook nog eens dat de aantallen jaarlijks wat afnemen, net als bij zoveel vogelsoorten. Geen geringe opgave dus om zomaar op fluiter expeditie te gaan. 

Als de fluiter over een paar weken stopt met zingen, zou je hem dus op basis van uiterlijke kenmerken moeten determineren maar daarvan kan ik zeggen dat alleen geoefende vogelaars dat voor elkaar krijgen. Ten eerste zitten ze zo verscholen dat je ze niet vindt en als je er dan een bij toeval vindt, zit hij geen seconde stil en daarbij lijken ze ook nog eens als twee druppels water op een tjiftjaf of fitis. Lekker makkelijk allemaal.
tjiftjaf, nog zo´n dubbelganger
Mijn fluiter expeditie was in tweede instantie pas succesvol en nog eens goed ook. Op de zoektocht van afgelopen week kwamen we er maar liefst drie tegen. Dat had ik die ochtend trouwens niet gedacht want meestal ben ik net te laat als er iets bijzonders is waar te nemen. De tweede fluiter van die ochtend liet zich, dankzij het weinige blad aan de betreffende boom, nog eens goed zien ook. 

De fluiter komt nog maar met een kleine tweeduizend broedparen voor in Nederland en voor de serieuze aantallen moet je eigenlijk op de Veluwe zijn. Niet zomaar ergens op de Veluwe, nee de fluiter heeft een voorkeur voor beukenbos met niet teveel ondergroei. Ze broeden op de grond en dat is bijzonder want je verwacht ze toch eerder in bomen of struiken. Maar ja de graspieper, om er nog een te noemen is ook een zangvogel en die broedt ook op de grond. Behalve het zien en horen van de fluiter heeft dit vogeltje mij ook weer wat geleerd over zijn bestaan.

Wil je meer weten van deze Oost Nederlandse vogel, klik dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/fluiter

Geen opmerkingen: