donderdag 4 mei 2023

Jonge zeearenden?

alweer jaren de vaste stek van de zeearend
Wat de visarend bij het Boomgat in de Biesbosch dit jaar allemaal meemaakt is de zeearenden van de Brabantse Biesbosch bespaart gebleven. Zij zijn begin van dit jaar begonnen een nieuw en waarschijnlijk succesvol broedseizoen. Zij hadden geen last van canadese ganzen die het nest hadden gekraakt en als ze dat wel hadden gedaan, hadden ze gediend als een mooie aanvulling op de maaltijd van die dag. Ook hadden ze geen last van eieren etende boommarters en ook die hadden als lekkere snack gediend als hij door de zeearend in het nest betrapt was,

pa zeearend op de uitkijk naast het nest
De zeearenden hebben al weer enkele jaren op rij een prima nest, goed verscholen en op een gepaste afstand van de waterwegen in de Biesbosch waardoor ze ook geen last hebben van voorbij varende bootjes.

Tijdens de broedvogelinventarisaties, ga ik altijd even kijken of er bij het zeearendennest iets interessants te zien is. Op gepaste afstand natuurlijk want je wilt ze niet verstoren. Vanaf de dijk van een rietpolder kun je precies tussen de bomen doorkijken en heb je redelijk zicht op het nest. Dat zal vanaf deze week wel verleden tijd zijn want het blad groeit met deze dagen erg snel waardoor er een mooi groen gordijn voor het nest geschoven wordt. Zo ontstaat de broodnodige privacy en kunnen de jonge zeearendjes een onbezorgde jeugd in het nest hebben.

22 mrt 2022 overvliegende zeearend
Vorige maand kwam ik met het bootje bij de rietpolder aan toen ik de zeearend voor het eerst heel luid hoorde roepen. Een hard, iet wat traag kekken wat enigszins te vergelijken is met een op lager toerental afgedraaid haviken geluid. Het klinkt lager en trager maar wel harder. Die hele vroege ochtend, het was nog maar net licht, werden de vogelzang overstemd door deze mannetjes zeearend. Een magisch moment want dit is natuurlijk geen alledaagse gebeurtenis.

We zijn nu weer een paar weken verder en het moment van het uitkomen van de eieren is daar. Het zou zelfs al gebeurd kunnen zijn en zitten ze al te bedelen in het royale nest. Ik wed dat ik daar ook in kan liggen en dan nog niet eens krap, maar redelijk comfortabel. Over niet al te lange tijd vliegen over de Biesbosch een of twee jonge zeearenden. Een spannende tijd en een kroon op al het werk van de natuur beschermers van de Biesbosch.

Wil je meer weten van de grootste Biesbosch vogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zeearend

Geen opmerkingen: