vrijdag 19 mei 2023

De temmincks zijn in het land.

foeragerende temminck strandloper
Ik had de moed al eigenlijk opgegeven dat ik dit voorjaar nog temminck strandlopers en krombek strandlopers zou zien. Het weer zat niet mee, een drukke agenda met veel inventarisatiewerk zorgden ervoor dat het er maar niet van kwam om ze op te zoeken. En die ene keer dat ik op de Bleeke Heide liep, zaten ze daar niet vanwege het hoge water en dat was op meer plekken het geval. 

Het water staat dit voorjaar op veel plekken een stuk hoger dan de afgelopen jaren en dat is eigenlijk ook maar goed ook. De afgelopen jaren was het wel erg droog, zo droog dat flink wat bomen het begaven. Neem nou de Boswachterij Dorst waar door de extreme droogte flink wat lariksen zijn afgestorven. Dat watertekort is dit jaar weer helemaal aangezuiverd en overal staat voldoende water om een droge zomer te overleven. Maar dat terzijde.

2 van de 9 vermoeide temmincks
Deze vermoeide temmincks moeten nog naar Scandinaviƫ om daar te broeden en over amper twee maanden zijn de eerste vogels alweer op weg naar het Zuiden. Over een kort broedseizoen gesproken.

De vogels, negen exemplaren, zaten vermoeid in de lage begroeiing en vielen nauwelijks op. De modderige slikrandjes zijn ideaal om te foerageren en sommigen waren daar ook druk mee en vielen daardoor ook op. Ze zijn klein en onopvallend en door hun kleur gaan ze ook makkelijk op in de achtergrond van de plaatselijke begroeiing.

krombekstrandloper
De krombekken ben ik nog niet tegengekomen maar de temminck gelukkig wel. Dat is trouwens de lastigste van de twee. De temmincks zaten bij Zierikzee en waren met zijn negenen. Veel meer vogels kom je eigenlijk niet tegelijkertijd tegen. In totaal trekken in deze maand ook maar een paar honderd vogels over Nederland. Opletten is het devies.

De krombekken trekken in een wat groter aantal door, ongeveer het tienvoudige aantal ten opzichte van de temmincks. Dus de missie om er een te zien is best haalbaar.

Wil je meer weten van dez kleine anonieme doortrekker, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/temmincks-strandloper

Geen opmerkingen: