maandag 15 mei 2023

Topdrukte voor de sternen.

broedende noordse stern
De afgelopen weken zijn na een lange uitputtende reis, soms over meer dan de helft van de wereld, de meeste sternen gearriveerd. Recordhouder lange afstand vlieger, de noordse stern, zag ik afgelopen woensdag zelfs al broedend op het nest zitten. Net teruggekomen, ernstig vermoeid en vermagerd en dan gelijk aan de slag om voor opvolging te zorgen. Het is en blijft een bijzonder verhaal. 

De noordse sternen die hier bij ons broeden zijn de meest Zuidelijk broedende noordse sternen. Er zijn noordse sternen die in IJsland en het Arctisch gebied broeden en, als je dat zo mag noemen, overwinteren op de Zuidpool. 

parende visdieven

Twee keer per jaar de halve wereld overvliegen alsof het niets is. En met die wetenschap kijk je toch met heel veel respect naar deze vogels. En ik kijk met extra veel respect naar dit ene koppel, omdat ik ze al zeker drie jaar achterelkaar op die exacte vierkante meter zie broeden. Het moeten elk jaar wel dezelfde noordse sternen zijn.

Rond deze nestplaats was nog veel meer broedactiviteit te zien. De visdieven, die een grote overmacht van aanwezige sternen uitmaken, zijn deels al aan het broeden en deels nog aan het baltsen. Prachtig om te zien en al die activiteiten worden omlijst met een enorm gekrijs. Waar zangvogels de mooiste liedjes zingen, laten sternen een soort vals, door merg en been trekkend, gekrijs horen. 
baltsende dwergsternen
En alsof het nog niet genoeg is, worden de visdieven en noordse sternen vergezeld door dwergsternen. Deze laatste sternen soort is nog maar net teruggekeerd en die zijn nog niet verder gekomen dan baltsen, de zorgvuldig geplaatste danspasjes, de mooie kop gebaren en knikjes moeten het afmaken voor de vrouwtjes. De komende weken wordt het daar op het schelpeneiland een drukte van jewelste.

Het schelpeneiland is voor al die sternen de ideale broedplaats. Sowieso omdat het een eiland is en predatoren daar niet bij kunnen komen en de schelpen ondergrond zorgt voor een maximale camouflage van de nesten met eieren. 

Wil je meer weten van deze wereldreizigers, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/noordse-stern

Geen opmerkingen: