vrijdag 26 mei 2023

Kraaien tikken een eitje.

canadese gans open en bloot op het nest
We zitten nu middenin het broedseizoen en dat merk je aan alles, zingende vogels die hun territorium afbakenen, vogels die druk in de weer zijn met nestmateriaal, soms zie je ook de bezette nesten van dit voorjaar en steeds meer vogels vliegen met voedsel rond. Het nest van de zeearend valt nogal op met zijn diameter van anderhalve meter en een geschat gewicht van ongeveer 200 kilo en met wat geluk zie ik het stiekem verborgen nestje van een zwartkop in de natuurtuin.

Een aantal watervogels zoekt de rietkraag op en bouwt het nest van plantenresten ruim boven de waterspiegel zodat de eieren hoog en droog uitgebroed kunnen worden. In het vroege voorjaar, soms vol in het zicht en naarmate de rietstengels verder groeien, verdwijnt zo'n nest langzaam maar zeker in het groen. 

een smakelijk hapje voor het grijpen
Toch weten veel predatoren zoals meeuwen en kraaien in deze tijd van het jaar de nesten te vinden en roven ze waar het maar kan de eieren. In de afgelopen weken zag ik in de Noordwaard tientallen en tientallen leeggegeten eierschalen liggen. Het waren vooral meerkoet eieren en maar enkele eenden eieren. Het grote aantal meerkoeten eieren verbaasde mij zeer. Deze harde klap voor de meerkoeten gemeenschap zal wel een behoorlijke impact hebben, dat kan niet anders.

Op zich kan de huidige meerkoeten populatie in de Noordwaard wel wat hebben en is het heel misschien ook wel goed dat er wat "gedund" wordt in de jonge aanwas van deze soort want er zitten hier wel heel veel meerkoeten. 
een geroofd ei
Alleen moet het niet zo doorgaan of zelfs nog erger worden, want dan hebben we een serieus probleem aan de hand. Ik zie vooral dat de kraaien flink toenemen in de Noordwaard en dat kan op termijn wel een probleem worden. De zwarte kraaien nemen landelijk niet zo hard toe als hier maar duidelijk is dat deze toename uiteindelijk de meerkoeten populatie flink onder druk zet. 

Tijdens de watervogel tellingen in de Noordwaard van de afgelopen acht jaar is het aantal zwarte kraaien van 10 tot 15 exemplaren per telling tot meer dan 70 individuen gegroeid, dus dat zegt wel iets over de predatiedruk want ze moeten allemaal eten.

Geen opmerkingen: