maandag 29 mei 2023

Baardmannetjes in beeld.

Noorderplaat in de Biesbosch
Afgelopen weekend ging de wekker om kwart voor drie in de ochtend en was het tijd om op te staan. Er stond weer een een broedvogel inventarisatie op het programma. Een van de velen van dit voorjaar. Vanaf maart tot en met juni worden in de Biesbosch de broedvogels in kaart gebracht en dat doe je het beste in alle vroegte vanaf een uur voor zonsopkomst tot maximaal een uur of tien. Later die ochtend heeft het niet meer zoveel zin want veel vogels zingen dan bijna niet meer.

Deze ochtend stonden het Buitenkooigat en de Noorderplaat op de rol. Met name de
baardman in het riet
Noorderplaat is een prachtig gebied, overigens niet toegankelijk voor publiek want het maakt deel uit van het Nationaal Park Biesbosch. Je mag daar wel langs varen maar niet afmeren. Daar bestaan nogal eens misverstanden over en men denkt dat het geen kwaad kan om daar rond te lopen maar het is natuurlijk niet voor niets een rustgebied en vogelreservaat.

De ochtend van de telling was het gewoonweg koud zoals alle eerdere vroege ochtend tellingen dit jaar dat ook waren. De wind blijft maar uit het Noorden en Oosten waaien en dat is geen pretje. De vogels trekken zich hier niet veel van aan en gaan gewoon door met hun belangrijkste moment van het jaar, het broedseizoen. Veel vogels zingen wel maar laten zich niet zo makkelijk zien. 

Een rietzanger kan op een mooie niet te koude ochtend wel eens uit enthousiasme een korte baltsvlucht maken om daarna bovenin een rietstengel uitbundig te gaan zitten zingen. Nou dat is er dit voorjaar nog niet bij geweest, ze blijven nu liever onzichtbaar onderin de rietvelden zitten zingen.

Het was dan ook een bonus om deze ochtend weer een aantal baardmannetjes te zien. Ik hoorde ze op verschillende plekken in het rietveld en zag ze met regelmaat voorbij vliegen en als je dan alle geluk van de wereld hebt,landen ze vlakbij in het riet en kun je ze zelfs prima bekijken en fotograferen. Ik moet daar wel bij zeggen dat mij dat in de afgelopen tien jaar pas een paar keer is overkomen.

randje Noorderplaat
Die baardmannen doen het goed in Nederland en wat veel mensen niet weten, is dat een kwart van de West-Europese populatie in ons land broedt. Het is zelfs zo dat vanuit onze Nederlandse populatie de vogel zich verder door Europa verspreid. Dat hoor je niet vaak en het gebeurt ook redelijk anoniem. Het is geen zeearend, visarend of grutto die het nieuws haalt of waarvan TV programma's gemaakt worden. Toch even de moeite om hierbij stil te staan in een tijd dat het nieuws uit de natuur zelden tot vrolijkheid stemt. LEVE DE BAARDMAN!

Wil je meer weten van deze enigszins anonieme rietvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/baardman

Geen opmerkingen: