maandag 1 mei 2023

Vliegenvanger maakt het bont.

nest van dit jaar, 25 apr
Hooguit een paar weken terug na een lang verblijf in Afrika is de bonte vliegenvanger al druk met nestelen. Je zou denken dat die vogels na zo'n lange reis een flinke tijd nodig hebben om uit te rusten, aan te sterken en daarna pas tijd te steken in het broedseizoen maar niets is minder waar. Ze zijn amper terug en beginnen direct met de "voorbereidingen". Dat betekent, territorium kiezen, zingen, partner vinden en dan een geschikt nest kiezen. 

Voor de vrouwtjes is het niet anders alleen zingen die niet maar moeten wel voldoende in conditie komen om een nest eieren te produceren en uit te broeden. En al dat werk in amper twee weken. Een vogeltje gaat dan wel fluitend door het leven maar onderschat het niet.

Afgelopen week zag ik de ene bonte vliegenvanger na de andere druk in de weer. In de bossen zijn ze nu zo nadrukkelijk aanwezig dat je er bijna over struikelt. Dat was naar mijn idee jaren geleden toch wel anders. 
De soort was destijds niet zo algemeen dan nu. In de  afgelopen twintig jaar is de soort met maar liefst 50% toegenomen en komt nu ook steeds verder Westelijk van ons land voor. Hier in de bossen is dat goed te merken want zo´n tien jaar geleden zaten ze hier niet. En in de kustprovincies komen ze nog niet voor.

Vlakbij het spoor in Dorst, aan de rand van het bos staat een rijtje huizen en precies aan de rand van het bos broedt al jaren een bonte vliegenvanger in een nestkastje. Of dit ook al jaren dezelfde vogel is weet ik niet want zo heel oud worden deze vogels nou ook weer niet. Maar wie weet is dit een taaie rakker die het al jaren goed weet vol te houden en als dat zo is, staan er al heel wat vlieguren op de teller.

En wat ik ook zo bijzonder aan dit beestje vind, is dat ze vanaf eind juli alweer vertrekken. Ze brengen dus meer tijd in het Zuiden door dan dat ze hier verblijven. Ruim vier maanden in ons land en de overige acht maanden van het jaar zitten ze in Afrika of zijn ze onderweg van en naar ons land.

Wil je meer weten van deze kleine wereldreiziger, klik dan op de link+
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bonte-vliegenvanger

Geen opmerkingen: