maandag 8 mei 2023

Eenzame visarend.

17 apr. jl, vol verwachting klopt zijn hart
In de Biesbosch zijn de meeste visarenden op een na wel gearriveerd. Het vrouwtje van het boomgatnest is nog steeds niet terug en men denkt dat de vogels is gestorven of een andere partner gevonden heeft. Het mannetje blijft zijn best doen om het nest optimaal in conditie te houden. Takken slepen en stofferen tot hij een ons weegt lijkt het wel. 

Het is inmiddels een groot en comfortabel nest geworden maar het ziet ernaar uit dat hier verder niets meer gaat gebeuren. Heel jammer want het was een zeer succesvol koppel visarenden die de eer hadden om het eerste Nederlandse broedpaar ooit te zijn. Ze waren daarna ook zeer succesvol want jaarlijks werden drie jonge visarenden groot gebracht.
18 aug 2022, drie jonge visarenden
Vanuit de Biesbosch is de populatie Nederlandse visarenden aan het groeien. In de Biesbosch zitten nu nog drie broedparen en aan de rand van de Veluwe zit ook voor het tweede jaar een broedpaar. De Biesbosch visarenden waren vorig jaar goed voor 9 jonge visarenden en mogelijk vormen die de basis voor de toekomst van een groeiende Biesbosch populatie.

Maar jammer blijft het wel natuurlijk als het mannetje dit voorjaar zonder vrouwtje blijft. Hij doet wel dagelijks moeite een overtrekkend of jong vrijgezel vrouwtje te verleiden maar erg succesvol is hij nog niet. En ik vraag mij af wat er dan volgend jaar gaat gebeuren. 
7TG, de weduwnaar?
Als hij dit jaar alleen blijft, komt hij dan volgend jaar weer gewoon terug naar het nest om opnieuw een poging te wagen of trekt hij dan gewoon weg en beproeft hij dan zijn geluk elders?

Het ander koppel visarenden in de Brabantse Biesbosch heeft een nest op de hoogspanningsmast van spaarbekken de Gijster maar of dat koppel wel tot broeden komt is mij nog niet duidelijk. Ze zijn in ieder geval wel met zijn tweeën. 

Wil je meer weten van deze Biesbosch iconen, klik dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/visarend

Geen opmerkingen: