maandag 22 mei 2023

Zeearenden op jacht.

slimme krakeenden en jagende zeearend
Al jaren maken de zeearenden de Noordwaard, een polder in de Biesbosch, onveilig. Met hun enorme afmetingen en ongekende snelheid weten ze menig gansje te verschalken. Als de zeearend eenmaal zijn keus gemaakt heeft, is de gans kansloos. En behalve dat ze met regelmaat een gans uit de lucht plukken, zorgen ze ook voor enorme paniek in het gebied. 

Meerdere keren per dag vliegen honderden watervogels en soms ook weleens duizenden vogels de lucht in. Met name de eenden kunnen massaal in blinde paniek omhoog gaan. Dat ze dat doen is niet zomaar.want op het water of een slikplaatje blijven zitten is gewoon geen optie. Dan ben je bij wijze van spreken ten dode opgeschreven, een sitting duck. De beste overlevingsstrategie is om met zijn allen de lucht in te gaan en bij elkaar te blijven. 

slimme krakeenden
Voor de zeearend een verwarrende gebeurtenis en lastig om een slachtoffer te kiezen. De zwakkere vogels vallen dan wel op en worden uit de lucht geplukt. Dat heb ik inmiddels een paar keer gezien . 

Afgelopen week zag ik weer wat van die paniekacties veroorzaakt door een jonge zeearend. De honderden krakeenden die nu nog in de Noordwaard verblijven, schoten omhoog en vlogen zelfs richting de zeearend. Best slim want een snel vliegende eend is veel wendbaarder dan een grote logge zeearend ook al kan die met zijn enorme vleugels veel sneller vliegen. Als de zeearend het gebied uitvliegt keert de rust snel terug en landen de vogels weer op de grote ondiepe plassen van de Noordwaard. 
zeearend in zijn element
Deze actie is een gebeurtenis die met regelmaat per dag voorkomt. Het ziet er dan wel uit als blinde paniek maar het is ook de routine van de dag geworden en is eigenlijk niets meer of minder dan een overlevingsstrategie. Dus ik twijfel een beetje of het wel blinde paniek is en niet gewoon een soort standaard veiligheidsprocedure? 

Ze volgen een soort instructiekaart waar op staat, "Wat te doen bij een jagende zeearend?", 1. vlieg omhoog, 2. blijf bij elkaar, 3. cirkel om de zeearend heen, 4. land, als hij weg is, op dezelfde plek waar je bent vertrokken. Zo iets moet het zijn en ze doen dus ook allemaal hetzelfde. 

Wil je meer weten van deze steeds groter wordende groep krakeenden, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/krakeend

Geen opmerkingen: