maandag 22 januari 2024

De strijd der titanen.

middelste bonte specht op een horizontale tak
Als je nu buiten kijkt, maandagochtend 22 januari, zou je niet zeggen dat het de afgelopen week zo koud was. De temperaturen lagen toen zelfs overdag onder nul en vandaag tikken we de elf graden alweer aan. Nu dus temperaturen ruim boven nul en het regent pijpenstelen. Het is nog winter en er zijn maar weinig tekenen dat het langzaamaan de goede kant opgaat. Toch staat de natuur niet stil en dat zag ik afgelopen week al toen er zelfs nog wat sneeuw lag.

De spechten in de Boswachterij Dorst zijn namelijk al behoorlijk onrustig en ondanks de kou erg actief. Ik hoorde de eerste kleine bonte specht al roffelen. De zwarte vloog al roepend hoog over, op weg naar het beukenbos. Ver achter de vennen lachte de groene specht om God weet wat. En de twee over gebleven spechtensoorten maakten het elkaar lastig. Dit alles speelde zich af in minder dan een uur, wat een traktatie!

De middelste bonte specht is een relatief nieuwe soort voor dit bos. De eerste mibo(afkorting voor de middelste bonte specht), ontdekten we pas in 2019 aan de noordkant van dit natuurgebied. Een paar jaar later wist ik al vier territoria vast te stellen. En sindsdien is de mibo een vaste bewoner van mijn favoriete bos. En zo langzaamaan verspreid de soort zich steeds verder westwaarts en wordt hij zelfs regelmatig in de Biesbosch gespot.

Maar nu terug naar het conflict tussen de grote bonte en de middelste bonte. Ik weet niet wat de reden van de "discussie" was maar het zou dus zomaar een territoriaal conflict kunnen zijn. De middelste bonte wil zomaar ergens een nestboom uithakken en zijn territorium vaststellen, juist in een reeds door de grote bonte specht geclaimd gebiedje. Die zit daar natuurlijk niet op te wachten en grijpt direct in. En ik was daar dus net getuige van. 

grote bonte tegen een
verticale tak
Tijdens dit gedoe zag ik mooi het verschil in gedrag tussen die twee. De grote bonte zat steeds verticaal tegen een boom of tak, terwijl de mibo juist op de horizontale takken ging zitten. Altijd weer een herkenningpuntje naast de uiterlijke kenmerken van de twee spechten natuurlijk. In ieder geval maakt de strijd om een stukje bos ook duidelijk dat er veel spechten zitten. En in deze tijd beginnen de eerste voorjaarskriebels al een rol te spelen en gaan de voorbereidingen voor het aankomende broedseizoen ondanks dit hopeloze weer gewoon door. De Boswachterij is in ieder geval een spechtenparadijs waar zelfs om elke vierkante meter door spechten gestreden wordt.

Wil je meer weten van deze twee houthakkers, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/grote-bonte-vs-middelste-bonte-specht

Geen opmerkingen: