maandag 29 januari 2024

Thuisblijvers.

overwinterende ooievaar, 18 jan in de Overdiepse
Ooievaars trekken in het najaar weg en overwinteren in Afrika. Zo was het vroeger maar dat is de laatste decennia langzaamaan aan het veranderen. Deze maand werd op 20 januari alweer voor de 23e keer een ooievaars telling georganiseerd. Ook onderzoekers willen weten waarom steeds meer ooievaars hier blijven. Volgens mij is dat wel duidelijk, de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de noodzaak om weg te trekken steeds kleiner wordt. De winters zijn niet echt koud meer en er is in de winterperiode ook gewoon voldoende voedsel te vinden.

Aan de telling heb ik verder niet meegedaan want daarvoor moet ik dan echt op pad en dat gaat mij net te ver. Alhoewel ik op 18 januari twee dagen voor de telling hier vlakbij twee ooievaars in een akker had gezien. De onderzoekers hebben vast gesteld dat ongeveer 35% van de populatie hier blijft en dat zijn dan voornamelijk de broedvogels. De jonge vogels trekken allemaal weg en laten daarmee zien dat het trekgedrag in de genen zit. Oudere vogels en broedvogels nemen op latere leeftijd dus wat vaker de gok dat ze het zonder die gevaarlijke reis ook kunnen redden.

afgelopen zomer bij de Spinder
175 foeragerende ooievaars
Ze hebben mogelijk door hun levenservaring in de gaten gekregen dat de winters hier niet echt slecht meer zijn en dat ze het met het beschikbare voedsel ook kunnen redden. 

Normaal moeten ze toch een behoorlijk gevaarlijke tocht  ondernemen naar Zuid Europa of nog verder naar Noord Afrika. Onze ooievaars nemen de westelijke trekroute en bijvoorbeeld de Poolse ooievaars nemen de oostelijke trekroute over de Bosporus in Turkije. Daar tussenin loopt nog een wat minder grote trekroute die via Italiè naar Noord Afrika loopt. Maar daar maken `onze` ooievaars geen gebruik van.

De twee ooievaars die ik vorige week in de Overdiepse polder bij Waspik zag, zouden best weleens dezelfde vogels kunnen zijn die alweer een paar jaar in Waspik broeden. 

Die nemen dan ook de gok dat de winter niet al te streng wordt. En misschien foerageren die twee wel bij de Spinder in Tilburg. De vuilstort daar is ook alweer jarenlang een verzamelpunt van foeragerende ooievaars uit de regio. De twee jonge ooievaars die afgelopen voorjaar in Waspik zijn geboren zijn nu in Zuid Europa en komen pas over een paar maanden terug. En het kan dus zijn dat deze twee trekvogels dit jaar of volgend jaar ook standvogels worden net als hun ouders.

Wil je meer weten van deze statige standvogel, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ooievaar

Geen opmerkingen: