donderdag 4 januari 2024

Overwinterende waterhoentjes.

waterhoen in de Oranjepolder(dec 2023)
Alweer een jaar of acht zie ik in de winter in de Oranjepolder de waterhoentjes samenscholen. Dit doen meer vogels zoals meerkoeten diverse soorten zwanen en kieviten om maar eens wat vogelsoorten te noemen. Deze vogels zoeken elkaar in de winter op en brengen deze periode geduldig door, wachtend op betere tijden zullen we maar zeggen. In tegenstelling tot heel veel ander vogelsoorten zijn dit dus geen trekvogels.

Hoewel de kieviten meebewegen met de vorst- grens en de groepen kleine en wilde zwanen wel trekvogels zijn maar die komen naar hier om de winter samen in grote groepen door te brengen. 

De waterhoentjes hier in de polder komen volgens mij voornamelijk uit de wijk Dommelbergen die in de winter naar de polder trekken. Dat ik dat zo stellig durf te beweren komt ook omdat ik acht jaar lang de wintervogels in de Oranjepolder en de rand van de woonwijk heb geïnventariseerd. En elk jaar zag ik dat de waterhoentjes uit de wijk trokken en ze achterin de polder samen op een dijkje zag foerageren. meestal waren het een stuk of 25 tot 30 waterhoentjes die daar verbleven. In het vroege voorjaar gingen ze weer uit elkaar en trokken ze naar hun eigen vijvers en broedgebiedjes.

Wat noordelijker in het land in de buurt van het IJselmeer en andere grote meren, komen de waterhoentjes ook samen maar dan in veel grotere aantallen. Daar kunnen in de winter soms wel duizenden vogels samenkomen. Ook meerkoeten doen dit en ook hier in de buurt in veel kleinere aantallen dan in het noorden van ons land. Bij de golfbaan De Kurenpolder zitten in de winter ook meer dan honderd meerkoeten en in de Biesbosch, in de Noordwaard overwinteren ook een paar honderd vogels. 

En zo zie je maar dat de vogeltrek niet altijd duizenden kilometers vliegen hoeft te zijn. De trek van de waterhoentjes is slechts een kilometertje of twee heen en twee terug.

Wil je meer weten van deze mini trekvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/waterhoen

Geen opmerkingen: