|
veldleeuwerik in het aardappelveld(dec 2023) |
Het is alweer acht jaar geleden dat de Noordwaard is opgeleverd als doorstroomgebied in het kader van het project ruimte voor de rivier. Sinds die tijd hebben heel veel vogels het gebied ontdekt en overwinteren steeds meer vogels in dit gebied. Sinds een jaar of vier, vijf inventariseer ik daar, samen met nog een aantal vogeltellers, in het voorjaar de weidevogels. En sinds die tijd zien we een heel voorzichtige toename van het aantal broedende veldleeuweriken in het gebied. In 2022 konden we tijdens de telling rond 156 territoria vaststellen.
|
overwinterende veldleeuwerik(feb 2021) |
De veldleeuwerik is in aantal enorm afgenomen en in de afgelopen vijftig jaar hebben we het dan over een afname van maar liefst 95%. Er zijn heel veel gebieden waar de prachtige zang in het voorjaar niet meer klinkt. Hier in de buurt, de Oranjepolder, is zo'n gebied waar je de veldleeuwerik niet meer hoort. En in de Willemspolder aan de andere kant van de A27 kom je in het voorjaar hooguit nog vijf zingende mannen tegen.
Gelukkig zijn er dus nog van die gebieden waar de vogel het nog wel goed doet. De Noordwaard heeft geen agrarische bestemming meer en is alleen nog maar bedoelt als waterbuffer. Hier wordt maar een keer per jaar buiten het broedseizoen gemaaid en afgevoerd om zo de doorstroming van overtollig water in de winter te waarborgen. De afgelopen maand is de Noordwaard zelfs geheel afgesloten geweest en kon niemand het gebied in. Voor de overwinterende vogels een zegen, veel rust en weinig verstoring. Ze hebben in de periode alleen nog last van de zeearend gehad.
|
Muggenwaard(mrt 2020) |
Een deel van de veldleeuweriken trekt in de winter weg naar het zuiden maar een kleine twintig procent blijft dan in Nederland en probeert de winter zo goed en zo kwaad als mogelijk door te komen. Zo zag ik een paar weken geleden, tijdens de watervogeltelling in een aardappelakker aan de rand van de Noordwaard maar liefst 94 veldleeuweriken foerageren. Dit is dus zo'n groep overwinteraars met waarschijnlijk een deel overwinteraars uit het noorden. Want Nederland is ook een overwintergebied van veldleeuweriken uit het noorden.
Het was geweldig om te zien dat dit gebied een voedselrijke en veilige winterstop is voor deze kwetsbare zanger.
Wil je meer weten van de zanger die elk jaar het voorjaar aankondigt, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/veldleeuwerik
Geen opmerkingen:
Een reactie posten