donderdag 18 juli 2024

Jonge klauwiertjes.

een duikvlucht naar een prooi
De grauwe klauwieren hebben het dezer dagen erg druk en dat is een goed teken. Waarschijnlijk zijn de jongen geboren en die moeten gevoerd worden. Afgelopen week zag ik op verschillende plekken jagende mannetjes die zodra ze succes hadden, wegvlogen en verdwenen in de houtsingels waarin vermoedelijk hun nest verstopt zit. De grauwe klauwieren zijn razendsnel en vangen zoals ik dat kon zien vrij eenvoudig voldoende voedsel voor hun hongerige jongen. Het weer zat ook eens even mee want met al die regen vliegen maar weinig insecten waardoor ze de afgelopen dagen extra moeite moesten doen. 

Ik heb heel veel moeite moeten doen om een foto te maken van deze flitsend snelle roofvogeltjes. 
op de uitkijk
Ik zorg altijd dat ik op grote afstand blijf zodat de vogels niet in de gaten hebben dat ze bespied worden en dat is iets wat in ieder geval wel lukte. De prooien die verschalkt werden, waren niet groot en waren vooral grote insecten. Het tempo lag hoog en ik denk dat ze blij zijn als deze stressvolle periode achter de rug is.

Binnenkort laten de jongen zich ook zien en dat is een mooie moment, Die jonge klauwiertjes die onbevangen de wereld inkijken en meestal naast elkaar in een struik geduldig wachten op eten. Dat duurt maar een paar dagen en dan worden ze steeds ondernemender en moet je wat meer moeite doen om ze te vinden. Vorig jaar heb ik zo verschillende jongen kunnen gadeslaan en in die korte periode tot het vertrek naar het Zuiden is dat een mooie aanvulling op het vogels kijken. Zingen doen de meeste vogels dan niet meer en loopt het aantal waarnemingen hard terug. 

jonge grauwe klauwieren

Net als gierzwaluwen zijn deze broedvogels maar een maand of drie in ons land. Ze arriveren vanaf half mei en vanaf eind juli vertrekken de eersten alweer naar "huis". De jonge vogels hebben dus maar een korte periode om volwassen te worden want ook de kleintjes moeten die lange tocht maken. Als ze net uitgevlogen zijn duurt het maar een paar dagen tot een week totdat ze zelfstandig kunnen jagen. het zijn dus hele snelle leerlingen die in recordtijd volwassen worden. Dat is bij een merel wel even anders. Dat volwassen worden is een veel trager proces en er hangt ook minder van af. Want die blijven voor een groot deel hier.

Dit is dus de tijd om de houtsingels in het buitengebied eens goed af te speuren want de jonge klauwiertjes zijn wat minder schuw en kun je met wat extra moeite wel vinden. Het aantal neemt jaarlijks met kleine aantallen toe. Goed nieuws dus!

Wil je meer weten van dit gemaskerde rovertje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grauwe-klauwier

Geen opmerkingen: