maandag 29 juli 2024

Steltkluten op doorreis?

steltkluten 13 juli in de Eijerwaard
Het ene jaar is het andere niet. Dat geldt dus ook zeker voor de steltkluut waarvan we de laatste jaren de aantallen wat zagen stijgen. Niet met veel maar steeds met slechts enkele koppeltjes. Vorig jaar was een uitzonderlijk goed jaar toen maar liefst 6 koppeltjes in de Eijerwaard hebben gebroed. Het is mogelijk dat door de grote droogte in Zuid Europa van afgelopen jaar de steltkluten en misschien nog wel meer vogelsoorten naar het noorden waren gekomen om hier te broeden. Zeg maar dat Noord Europa toen een soort uitvalsbasis voor waterminnende broedvogels was.

Ik begin steeds meer in deze theorie te geloven, temeer ook omdat dit jaar het aantal broedende steltkluten weer veel lager ligt. 
foeragerende steltkluut in de Eijerwaard
De noodzaak om naar het noorden te trekken was er nu niet. In de Eijerwaard bijvoorbeeld hebben dit jaar geen steltkluten gebroed maar dat kan er ook weer mee te maken hebben gehad dat het waterpeil in de Eijerwaard te hoog stond. Dat was dan weer veroorzaakt door de vele regenval van afgelopen winter en daarbij ook nog eens het hele natte voorjaar.

De enkele steltkluten die nu en dan gezien worden, kunnen doortrekkende vogels zijn die elders gebroed hebben en nu mogelijk al wegtrekken naar het zuiden. Je ziet dat bij meer vogels die, zodra ze klaar zijn met broeden, teruggaan naar de overwinter gebieden. 

Zo zijn al heel wat koekoeken vertrokken en staan de gierzwaluwen op het punt om dat ook te doen, om maar eens een paar hele bekende wegtrekkende soorten te noemen.

De steltkluten die hier vorige week even waren hadden een jonge vogel bij zich. Deze steltkluut had nog geen opvallend rode poten maar waren eerder oranje gekleurd. Verder ziet de vogel er vrijwel hetzelfde uit als een volwassen vogel. En het grijze kopje wat een jonge vogel heeft, zie je soms bij een volwassen vogel terug.

Wil je meer weten van deze vogel op stelten, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steltkluut


Geen opmerkingen: