|
een koppel zomerse wintertalingen 10 juli 2024 |
Wintertalingen zijn wintergasten en zomertalingen zijn zomergasten. Zo makkelijk was het altijd maar dat verandert steeds meer. De zomertalingen trekken aan het eind van de zomer nog steeds allemaal weg maar niet alle wintertalingen trekken in het voorjaar weg. Steeds meer wintertalingen vinden het hier in de zomer ook prima en blijven hier. Dat deden ze vroeger ook wel maar de aantallen waren altijd laag en nu gaat het bijvoorbeeld om nog geen 1500 broedparen en daarbij nog een paar duizend overzomeraars.
|
wintertaling(m) in zomerkleed |
In de Biesbosch blijven in de zomer ook enkele honderden wintertalingen overzomeren. Vorige week vrijdag zag ik op het water van de polder Ganzewei zo'n zeventig wintertalingen dobberen. En zo vind je vrijwel in elke grote waterplas van de Noordwaard wel van die kleine groepen wintertalingen.
En in deze tijd en ook de komende maand nog is het lastig om alle eenden goed uit elkaar te houden want ze hebben dan allemaal hun eclips kleed aangetrokken en zijn ze allemaal min of meer bruin van kleur. Zowel mannetjes als vrouwtjes zien er dan een paar weken vrijwel hetzelfde uit.
|
wintertaling(v) |
Het zijn soms kleine details die het geslacht verraden. Zoals de gele snavel van de mannetjes wilde eend en de meer oranje snavel met donkere bovenkant van het vrouwtje wilde eend. En zo heeft elke eendensoort wel wat onderscheidende kenmerken tijdens de rui periode.
Om een vrouwtje wintertaling in de eclipsperiode te herkennen, kun je naar de witte streep onder de staart kijken. Andere eenden hebben die streep niet en het mannetje behoud zijn groene spiegeltje en met die twee kenmerken kun je ze altijd wel juist op naam brengen en ook uit elkaar houden.
Wil je meer weten van deze kleinste eend, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wintertaling
Geen opmerkingen:
Een reactie posten