donderdag 25 juli 2024

Opvallende grauwe vliegenvanger?

grauwe vliegenvanger op de uitkijk
Ze zijn overwegend bruin van kleur, ze leven redelijk verborgen in het gebladerte en ze zingen amper. Ik heb het dan over de grauwe vliegenvanger. Je hoort hooguit wat gedempte roepjes en als je dat hoort kun je maar beter een tijdje stil blijven staan want heb je best weleens kans dat de grauwe vliegenvanger zich goed laat zien. Ze zijn zeer beweeglijk en vliegen vanuit een uitkijkpost steeds naar voorbijtrekkende insecten. Ze vangen een insect en vliegen weer terug naar hun tak. Wat dat betreft zijn ze behoorlijk beweeglijk en dat helpt mij om ze te ontdekken en te bekijken.

Grauwe vliegenvangers zijn hier alleen in de zomer te vinden en dan kun je ze het beste zoeken in de bosachtige gebieden met voldoende open plekken en wat lage begroeiing. 
goede grauwe vliegenvanger plek

Ze zitten dan aan de randen van die open plekken in de bomen. Wat hun jachtmethode betreft lijken ze wel een beetje op grauwe klauwieren die ook vanaf een uitkijkpost een uitval doen naar hun prooien. Ook de klauwieren houden van een ruig open landschap met stroken van struiken en bomen. Ze houden allebei van overzicht maar dat is het dan ook, qua uiterlijk hebben ze namelijk helemaal niets van elkaar weg. De grauwe vliegenvanger is vrij klein en kan op veel andere kleine brui of bruingrijze vogeltjes lijken. Opletten dus.
De grauwe vliegenvangers van afgelopen weekend waren erg druk en dat doet vermoeden dat ze jongen hebben en ze erg veel werk te verzetten hebben. De besmuikte roepjes vielen zelfs op waardoor het zelfs leek dat er veel zaten. In een vrij korte strook langs een groot open gebied ontdekte ik in totaal zes roepende grauwe vliegenvangers. Allemaal jagend achter insecten vanuit een wat hoger gelegen uitkijkpost. Ik heb ze geen jongen zien voeren maar dat wil nog niks zeggen want daar ben ik niet lang genoeg voor blijven staan. Die zouden daar best kunnen zitten want alle verdere omstandigheden voor een goede broedbiotoop kloppen.

Wil je meer weten van de stiekeme vliegenvanger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grauwe-vliegenvanger


Geen opmerkingen: