maandag 1 juli 2024

Het gaat de goede kant op met deze immigranten.

volwassen zwartkopmeeuw
De afgelopen paar jaar heeft de vogelgriep flink huisgehouden onder de meeuwen en sternen. Niet alleen aan de kust maar ook hier in het binnenland. Ik heb de mannen in witte pakken over het meeuweneiland in de Hardenhoek nog zien lopen. Vuilniszakken vol dode vogels werden opgeruimd om te voorkomen dat de nog gezonde meeuwen ook ziek zouden worden en zouden sterven. 

Bij de laatste telling op het eiland werden toch weer veel broedende meeuwen geteld, meer dan 2.500 broedparen kokmeeuwen en ook meer dan 100 broedparen zwartkopmeeuwen. Dat is weliswaar de helft van het aantal broedparen van voor de vogelgriepperiode maar voldoende om weer hoop op herstel te hebben.

zwartkopmeeuw in de Hardenhoek
De populatie kokmeeuwen kan wel tegen een stootje maar de zwartkopmeeuw is toch een wat ander verhaal. De soort is niet zo algemeen en was de laatste jaren aan een flinke opmars begonnen. Tien jaar geleden was je al blij als een zwartkopmeeuw in de Biesbosch zag en dat aantal groeide gestaag naar bijna driehonderd broedparen. Er is dus een flinke stap terug gezet maar dat is misschien ook niet zo heel erg want de overgebleven vogels zijn in ieder geval sterk en misschien zijn ze inmiddels ook beter bestand tegen de vogelgriep, maar dat is een aanname van mij en iets wat ik graag zou willen geloven.

juweeltjes in de lucht.
De kokmeeuwen lijken zich weer helemaal herstelt te hebben en de aantallen zijn weer op het niveau van voor de vogelgriep epidemie. De zwartkopmeeuwen moeten nog een paar goede jaren hebben en ook zijn die weer op het oude niveau. Het geluid van de miauwende zwartkopmeeuw klinkt weer volop in de Biesbosch en ik moet er niet aan denken dat deze immigrant hier niet meer zou zijn. 

Ik heb sowieso niet zoveel moeite met immigranten. De cetti's zanger is inmiddels ook een zeer gewaardeerde immigrant en wat te denken van de casarca, pontische- en geelpootmeeuw? Stuk voor stuk juweeltjes als je er maar voor open staat en snapt dat de wereld van ons allemaal is.

Wil je meer weten van deze meeuwenimmigrant, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zwartkopmeeuw

Geen opmerkingen: