donderdag 4 juli 2024

Een vlucht regenwulpen?

regenwulp op de zeedijk van Westkapelle
Begin mei zien we in de Willemspolder meestal de eerste doortrekkende regenwulpen voor een korte rustpauze. Ze hebben immers een tocht van vele duizenden kilometers achter de rug en ze moeten nog zo'n eind. Ze broeden namelijk in Scandinavië en noordwest Rusland en dat is een nog een aardig eindje vliegen. In de Willemspolder zit altijd een groepje van enkele tientallen tot soms dik vijftig regenwulpen. Je moet in die tijd wel opletten want ze zijn zo weer weg en ook al zijn het flinke vogels, ze vallen door hun gemêleerde bruine verenkleed niet echt op. Deze voorjaarstrek vind over een breed front over Europa plaats en dat is een hele andere route dan de najaarsroute.
opvetten langs de Zeeuwse kust op 28 juni jl.
Vanaf eind juni, en dat is erg vroeg, arriveren de eerste regenwulpen weer in ons land die aan de terugtocht naar Afrika zijn begonnen. Het zijn vogels waarvan het legsel mislukt is maar ook de eerste adulte vrouwtjes die teruggaan. In tegenstelling tot het brede front waar de vogels in het voorjaar over Europa trekken, trekken ze in deze tijd vrijwel uitsluitend langs de kust naar het zuiden. 

Wat de reden van deze totaal andere route is, is mij nog onduidelijk. Afgelopen vrijdag zag ik alweer de eerste terugtrekkende regenwulpen op de zeedijk van Westkapelle. 
de kopstreep is nog goed zichtbaar

De zomertekening van de vogels is donkerder omdat de lichte veerdelen vanaf het voorjaar steeds verder slijten. Pas in de wintergebieden ruien de regenwulpen naar het verse contrastrijke verenkleed waarbij de kopstreep weer duidelijk zichtbaar is. Ik moet zeggen dat ik die kopstreep vorige week amper zag en de vogel met name aan de korte snavel herkende. De snavel is vrij recht en buigt pas aan het eind naar beneden. Bij de gewone wulp is de snavel lang en buigt over de gehele lengte geleidelijk naar beneden. Je zou deze regenwulp best wel eens kunnen verwarren met een juveniele wulp waarbij de snavel erg op die van de regenwulp lijkt.

De aantallen regenwulpen zullen de komende weken nog wat toenemen maar ook alleen maar langs de kust. In de loop van september is die trek ook weer voorbij maar in tussentijd is het wel even opletten als je aan de kust bent want dan kun je ze zomaar tegenkomen. Nu nog vooral als eenling maar over een paar weken ook in kleine groepjes.

Wil je meer weten van deze kleine wulp, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/regenwulp

Geen opmerkingen: