maandag 5 augustus 2024

Wat een prachtige dwaalgast.

Indische kievit, 2 aug 2024
Het is pas de tweede keer dat de Indische kievit in Nederland is gezien. Afgelopen week zat deze zeer zeldzame dwaalgast in Oostkapelle. En het was de laatste dag dat de vogel werd waargenomen dat ik toevallig een dagje Zeeland had gepland.Een dagje vogels spotten op een paar goede vogelplekken met mooi weer en alle tijd van de wereld. Nadat ik een mooie wandeling in een natuurgebied had gemaakt kreeg ik het idee om wat verder door te rijden en de gok te wagen dat de dwalende kievit nog ter plaats was.

Ik ben niet zo'n fan van de massaliteit die zo'n zeldzame vogel te weeg brengt. Met honderd of meer vogelaars naar die ene vogel staren en vooral al die stoere verhalen aan te moeten horen hoe ze die ene zeldzame groene bijeneter van heel dichtbij hadden gefotografeerd of bijna waren gestruikeld over de Amerikaanse oeverloper. Nee, geef mij de rust maar en dan zie ik maar wat minder zeldzame vogels.

opvallende kop
De verdwaalde kievit was nog gesignaleerd dus ik waagde de gok. De vogel was inderdaad nog ter plaatse en was ook nog eens vrij goed te zien. Hij zat in een afgesloten natuurgebied bij een klein modderpoeltje. Dat had hij op zich weer goed bekeken want niemand kon dichtbij komen. Hij had de ruimte en rust om daar ongestoord te verblijven en zo te zien was er ook eten te vinden. Gelukkig waren er maar weinig vogelaars waardoor het er relaxed aan toeging. 

Indische kievit met lange gele poten

De kievit is iets groter als onze kievit en heeft geen kuif. De snavel en teugel waren diep rood en de rug beige bruin, de rest was net als bij onze kievit zwart wit getekend. Opvallend waren de lange felgele poten en die kleuren maakten de vogel een stuk exotischer dan onze kievit. 

Het uiterste oosten van Turkije is de grens van de meest westelijke verspreidingsgebied van deze vogel. Je kunt ze in zuid- tot Zuidoost Azië en in het Midden Oosten vinden en er is pas een keer eerder een Indische kievit in Nederland gezien. Dat was op Texel en Ameland in 2019.
aan de rand van de modderpoel
Het viel mij niet tegen want er waren amper tien vogelaars die naar de kievit stonden te kijken en het bleef die ochtend ook rustig behalve op vogelgebied want er vloog heel laag een roepende raaf over en boven ons vlogen drie sperwers en voor een nieuwe soort, een bijeneter. De omstandigheden en de extra waarnemingen maakte deze ochtend tot een top ochtend. Soms kun je geluk hebben want een dag later was de vogel gevlogen.

Wil je meer weten van deze zeer zeldzame dwaalgast, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_kievit

Geen opmerkingen: