dinsdag 27 augustus 2024

De vliegende torpedo.

slechtvalk bij Huis ter Heide,19 aug jl.
De afgelopen weken zijn de slechtvalken weer wat makkelijker te spotten want in het broedseizoen hebben ze wel wat anders te doen dan roerloos op een hoogspanningsmast te zitten. Ze leven dan een vrij anoniem leven en ik zie ze dan amper. Ze vliegen volgens mij dan ook een stuk minder ver en blijven in de buurt van het nest. De slechtvalken in de Biesbosch heb ik in die tijd gewoonweg niet gespot. In de maanden juni en juli zijn ze een stuk minder te zien dan in de periode ervoor en erna.

Maar sinds vorige week kom ik ze weer tegen en ook nog op verschillende plekken. En net als voor het broedseizoen zitten ze hoog op een hoogspanningsmast de omgeving in de gaten te houden. Hier in de polder jagen ze vrij anoniem want hier zitten geen grote groepen vogels zoals in de Biesbosch leven. Hier in de polder staan vooral duiven op het menu terwijl in de Biesbosch de menukaart enorm lang is. 

Noordwaard, okt 2023
In de Biesbosch barst het van de vogels die op de menukaart staan. Van wintertalingen, spreeuwen, steltlopers tot houtduiven allemaal in grote aantallen voorradig. Als een slechtvalk in de Biesbosch jaagt heb je dat zo in de gaten want alles wat vleugels heeft en niet al te groot is moet voor zijn of haar leven vrezen. Alles gaat met veel lawaai de lucht en vlieg alle kanten uit. In de lucht zijn de meeste vogels veilig en dat zag ik een keer heel goed in de Biesbosch.

Een dikke houtduif die achterna gezeten werd door een slechtvalk was gewoonweg sneller. Zodra de jacht horizontaal gebeurt houdt de slechtvalk de duif niet bij. De slechtvalk moet het van de verrassingsaanval van hoog boven de prooi hebben. 
Willemspolder, dec 2020

Met een duizelingwekkende snelheid stort de slechtvalk naar beneden en slaat zijn prooi die vrijwel direct dood is. Deze jachtmethode is uniek want daarmee is de slechtvalk de snelste vogel ter wereld.

Deze maand let ik extra goed op want er zijn nu meer slechtvalken dan een maand of vier geleden. De jonge vogels zijn namelijk uitgevlogen en die zitten net als de ouders ook op de hoogspanningsmasten en jagen ook in de bekende polders en natuurgebieden. Afgelopen maand zag ik tijdens mijn speurtocht langs de hoogspanningsmasten in de polder een koppel boomvalken in een van de masten zitten. Kijk dat zijn dan de leuke bijvangsten want ook deze valken hebben een voorkeur voor hoogspanningsmasten. Die voorkeur hebben ze zich overigens de laatste jaren noodgedwongen aangeleerd.

Wil je meer weten van deze vliegende torpedo, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/slechtvalk


Geen opmerkingen: