maandag 19 augustus 2024

De veerkrachtige kapmeeuw.

kokmeeuw in winterkleed, aug 2024
Kokmeeuwen zijn de meestvoorkomende meeuwen in ons land en nu het broedseizoen achter de rug zijn het er extra veel. Veel kokmeeuwen hebben hier in de buurt gebroed en veel jongen zijn uitgevlogen. In de Noordwaard, op het eilandje in de Hardenhoek broeden jaarlijks zo rond de 2.500 koppels kokmeeuwen en die leggen per koppel twee tot drie eieren dus reken maar uit hoeveel er nu ongeveer in de Noordwaard rondvliegen. Vrijwel direct naar het broedseizoen zetten ze hun chocolade petje af en zien we ze alleen nog in hun winterkleed rondvliegen. Op de kop zit nog een grijszwart vlekje en verder is de kop gewoon wit net als bij andere meeuwen.

grote groep kokmeeuwen, mrt 2024
Dat ik nu op de kokmeeuw uitkom heeft te maken met de veerkracht van deze vogels want de vogelgriep had afgelopen jaar op het broedeiland keihard toegeslagen. Vele honderden kokmeeuwen stierven aan deze vervelende ziekte en moesten door Staatsbosbeheer en vrijwilligers opgeruimd worden. De massale sterfte  van de meeuwen maar ook van de sternen en andere vogels werd uitgebreid gemeld in de nieuwsuitzendingen. Ik had toen het idee dat het nog weleens heel lang kon gaan duren voordat de populatie weer op het oude niveau zou komen.
zomerkleed maar dat nog even.

Maar volgens mij is dat verlies nu alweer bijna helemaal goedgemaakt, En dat toont weer een aan hoe "veerkrachtig" vogels zijn. Ook de grote sternen zijn weer gezien en dat terwijl hele kolonies waren gestorven. Met deze soort gaat het herstel wel wat langzamer maar de aantallen zijn ook een stuk lager.

De kokmeeuwen kunnen dus wel tegen een stootje en wie weet zijn met name de zwake soortgenoten gestorven en hebben we nu de sterkere kokmeeuwen overgehouden en dan is het misschien niet eens zo heel erg wat er gebeurd is. De sterkere vogels in de toekomst misschien wel beter bestand tegen een volgende griepgolf en overleven meer vogels. Ja en zo zorgt de natuur zelf wel wat goed voor ze is.

De kokmeeuwen zien er in ieder geval weer patent uit en zijn de sporen van de vogelgriep "voorlopig" uitgewist.

Wil je meer weten van deze kleine kapmeeuw, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kokmeeuw

Geen opmerkingen: