vrijdag 13 mei 2016

Een klucht in de polder

Gelukkig, een klucht in de polder. Het gaat hier niet om het toneelstuk "de klucht van een koe" van Bredero dat in het voorjaar bij ons in de polder opgevoerd gaat worden. Nee, het gaat nu over een groep patrijzen, meestal volwassen vogels die samen optrekken in het cultuurlandschap.

Dit is een "slag" patrijzen en geen "klucht"
Een slag patrijzen is een ouder met een aantal jongen.
Een "klucht" bedreigde patrijzen zien, is tegenwoordig een zeldzaamheid, zeker in de Oranjepolder. Want zoals we de Oranjepolder kennen, strakke akkers en weides, geschoonde sloten en gemaaide bermen, geen kruidige akker-randen of kleine bosjes, is dat dus geen "patrijsvriendelijke" omgeving. Toch weet deze vogel zich aardig stand te houden en zitten er 4 tot 5 koppels, tenminste dat denk ik. Het afgelopen voorjaar hoorde ik namelijk op een mooie lente avond, vijf roepende mannen maar of dat ook vijf broedende koppels geworden zijn, weet ik  niet. Dat ga ik dit voorjaar uitzoeken.

Wel heb ik in de zomer nog een gezinnetje oftewel een "slag" van acht zien lopen. Een nest met soms wel vijftien tot zeventien eieren en uitschieters naar wel twintig stuks is de patrijs de vogel met het grootst aantal in het wild gelegde eieren per nest of broedsel,  Een slecht broedjaar zorgt ervoor dat de volwassen vogels in de zomer elkaars gezelschap opzoeken en een klucht vormen. Dus zie je in de zomer zo'n klucht patrijzen dan weet je dat het niet zo goed is gegaan met de legsels.

Verspreiding 1998-2000
sindsdien sterke afname
Het woord klucht wordt eigenlijk nooit meer in dit verband gebruikt. Ik vind dit een heel mooi ouderwets woord wat ook echt naar vroeger klinkt en wie weet, wordt het woord als het door alle beschermende maatregelen weer beter gaat met de patrijs, weer gangbaar. Maar liever nog wordt het woord een "slag" patrijzen gangbaar, want dan zijn het succesvolle legsels geweest.

Samen met kwartels vormen patrijzen de onderfamilie veldhoenders van de Phasianidae. De Latijnse naam Perdix werd reeds door de Romeinen gebruikt. Het is waarschijnlijk een onomatopee: een klanknabootsende naam. Deze is afgeleid van de alarmroep van de patrijs, het schel klinkende “per, per, per”. Over Onomatopeeën oftewel klanknabootsingen kom ik zeker nog terug en dan natuurlijk over klanknabootsingen in de vogelwereld(denk alvast aan koekoek en tjiftjaf).

Wil je meer weten over deze "klucht" deelnemer, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/164

Geen opmerkingen: