dinsdag 10 mei 2016

Kieviten; 2016 het jaar van.....

kievit in de Oranjepolder
2016 is door SOVON en de Vogelbescherming uitgeroepen tot het jaar van de kievit. En dat mag ook wel, want er is geen vogel die het zo moeilijk heeft als de kievit. De aantallen nemen al jaar na jaar af, en niet zo'n beetje ook. Van ruim 300.000 broedparen zo rond het jaar 2000 is tegenwoordig het aantal broedparen nog maar 200.000 groot. Een afname met 30% is niet niks. Overigens hebben alle weidevogels het moeilijk, denk maar eens aan de sterke afname van de grutto en de scholekster.

Bij ons in de Oranjepolder zitten ook een aantal koppels kieviten en die hebben het ook erg moeilijk, kiezen ze ervoor om te broeden in het grasland, dan lopen ze het risico dat de maaimachine het nest vernietigd, kiezen ze voor een maïsstoppelveld dan lopen ze het risico dat er geploegd en gezaaid wordt waardoor de nesten vernietigd worden of de overlevingskansen van de reeds uitgekomen jongen minimaal zijn. En hebben we een wat droger voorjaar waar ook nog eens veel water de polder uit gemalen wordt, verdrogen de velden. Heel veel dreigingen waar de kievit zelf weinig invloed op heeft. De enige dreiging waar de kievit zelf het onheil van af kan wenden is de dreiging van vossen, wezels of andere rovertjes. Door mank te lopen en een vleugel te laten hangen lokt zij zo de rovers bij het nest of de jongen vandaan en als dat lukt vliegt zij op en maakt dan het kenmerkende tjoewiet, tjoewiet, tjoewiet geluid.

Vanuit de lucht is zij ook in staat om dreigingen af te wenden door duikvluchten te maken en ook dan hoor je ze veelvuldig roepen. Vaak lukt het dan al om met name kraaien en buizerd af te laten slaan en een andere richting te kiezen. Pffff.... weer veilig, voor even dan.

broedgebieden kievit
Brabant is samen met Gelderland, Overijsel en natuurlijk Friesland de provincie waar veel kieviten voorkomen. Friesland is wel dé kieviten provincie. In Friesland lag de afname van de populatie op zo'n 19% en in heel Europa neemt de populatie dusdanig in aantal af dat de vogel inmiddels op de rode lijst van de IUSN staat.

Dus daarom is het goed dat er dit jaar extra aandacht voor de kievit is. Afgelopen jaar was die extra aandacht voor de grutto en dat heeft geholpen in de bewustwording en de diverse beschermende maatregelen die er op termijn voor kunnen zorgen dat het weer wat beter gaat met de grutto.

Afgelopen jaar zag ik pas in de zomer de eerste jongen in de akkers lopen. De tweede leg naar ik vermoed. Als er niet heel veel gebeurt op de weides en akkers en de
terecht vogel van het jaar 2016
relatieve rust is wedergekeerd, krijgen de kieviten de kans een tweede legsel groot te brengen. Daar word ik dan weer een beetje blij van.

Vrijwel gelijktijdig in deze periode zie ik ook jonge scholekstertjes in de velden rondlopen. Ik denk dat daar een vergelijkbaar verhaal voor geldt. Trouwens als daar iets bedreigends in de buurt komt hoor je dat van een kilometer afstand, wat kunnen die vogels krijsen. Dan laat je het wel uit je hoofd om te dichtbij te komen. Ik vraag me tegelijkertijd ook af wat er in de Oranjepolder zou gebeuren als de boeren voortaan rekening zouden houden met de weidevogels. Dat zouden wel eens een flink aantal kieviten en scholekster extra opleveren. Wie weet, gebeurt het nog eens.

Wil je meer weten over deze deftige weidevogel, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/101

Geen opmerkingen: