|
nachtegaal zingt uit volle borst(foto; nacht van de nachtegaal Ootmarsum) |
Nachtegaalwater, een bijzonder verhaal kan ik wel zeggen, maar daarnaast ook heel interessant. Er bestaan allerlei verhalen over bijgeloof met vogels in de hoofdrol en daar gaat het hier ook over. Het bekendste verhaal wat iedereen wel kent, is dat de ooievaar kinderen "bezorgt". Dit verhaal dateert hoogstwaarschijnlijk uit het einde van de 18e eeuw en komt uit Duitsland. Dit verhaal was niet helemaal volledig, want er werd niet bij verteld waar de kinderen door de ooievaar vandaan gehaald werden. De verklaring waarom moeder dan in bed lag, was dat de ooievaar moeder in haar been zou hebben geprikt.
Een ander verhaal of bijgeloof is dat als er kraaien rond het huis vliegen er iemand zal sterven. Of het verhaal van de ekster die in het begin van onze jaartelling een prachtig verenkleed had maar dat verenkleed veranderde in een rouwkleed omdat de ekster Jezus die aan het kruis hing, had bespot. Zo zijn er nog veel meer bang makende trieste of enge bijgeloof verhalen te vertellen met vogels in de hoofdrol.
|
Bijvoorbeeld "De
reiziger en de slang" |
Maar dat doen we niet, nee, deze keer hebben we het over een bijzondere en voor mij onbekende gelukbrengende kwaliteit die aan een vogel, namelijk de nachtegaal wordt toebedeeld. In de Turkse samenleving bestaat namelijk het verhaal dat een nachtegaal(Turks=bülbül) geneeskrachtige kwaliteiten bezit. Als kleine Turkse kinderen niet kunnen praten of slecht spreken, zeg maar stotteren, wordt dat probleem opgelost door de lippen van het kind te bevochtigen of het kind te laten drinken van water waar een nachtegaal ook van gedronken heeft. Het kind wordt dan genezen en kan praten. Dat is toch mooi dat zo'n kleine nachtegaal met zoveel gemak en zonder dat hij er iets van weet zoveel geluk kan brengen? Dat is wat anders dan een hoorn van een neushoorn of tijger botten stropen. Nee, dat doen die Turken goed!
|
Turks nachtegaalwater waar
ik van ga praten en zingen
|
Ik sprak een goede collega van Turkse afkomst en vertelde hem dat ik in de Biesbosch nachtegalen had horen zingen. Dat vond hij geweldig want hij wist niet dat deze vogelsoort ook in Nederland in het wild voorkomt. Hij vertelde, dat toen hij jong was, zijn kleine broertje op vierjarige leeftijd nog steeds niet kon praten en dat zijn ouders op zoek gingen naar een nachtegaal. Zij vonden die in Amsterdam, ik heb eigenlijk niet gevraagd waarom ze daarvoor zo ver weg gingen want in elke wat grotere dierenwinkel is wel een (Japanse) nachtegaal te krijgen. En ik neem aan dat die beestjes net zo geneeskrachtig zijn als de onze. Maar goed, zij togen naar Amsterdam en vroegen de eigenaar of ze het water uit zijn drinkbakje mochten hebben(ze kochten niet eens de nachtegaal) en maakten de lippen van het kleine manneke vochtig met nachtegalenwater. En je snapt 'm al, vanaf dat moment kletste het kereltje honderd uit. Prachtig toch dat het echt werkt en toch gek dat wij dit niet weten. Is dit een publicatie tip voor een gezaghebbend magazine als het Health & Medicine Journal? En als we naar de kosten van nachtegaalwater kijken dan is dat ook nog eens heel goed voor onze almaar stijgende ziektekosten.
Hij vroeg mij wel om het niet tegen de andere collega's te vertellen, die zouden hem niet meer serieus nemen. En dat snap ik ook wel, ik kon een brede glimlach ook niet onderdrukken, hardop lachen durfde ik ook weer niet want daar is hij weer te groot en te breed voor.
Wil je meer weten van deze vriend van de Turkse samenleving, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/147
Geen opmerkingen:
Een reactie posten