vrijdag 6 mei 2016

Grasmus


grasmus in de Oranjepolder afgelopen zondag
Ze zijn er alweer een paar weken, grasmussen. In de Oranjepolder zat in het voorjaar en zomer van 2015 een grasmus op het hoekje van de schaatsvereniging IJsco en wat verderop zat er nog eentje. En nu heb ik op meer dan acht plekken langs Het Kromgat de grasmus met zijn kenmerkend krasgeluidje gehoord en gezien. Grasmussen zijn anonieme vogeltjes, ze zien er niet zo spectaculair uit zoals een puttertje of bijvoorbeeld een groenling in vol ornaat in het broedseizoen. Het zijn een beetje grijze, bruine vogeltjes die als ze zich niet laten horen, onopvallend zijn en opgaan in de achtergrond en vaak ook onderin het struikgewas verscholen zitten. Als ze zingen, zetten ze een witte keel op, de veertjes staan dan wijd uit en pas dan valt de vogel op. Als hij dan zingt, zit hij meestal bovenin de struik, op zijn "zangpost".

Ze zijn niet nauw verwant aan de mussen, die veel drukker zijn en vrijwel altijd wel in groepjes samenzijn. Zowel huismussen en ringmussen vertonen dit gedrag. Gezellig kwetterend en vooral druk doen en ruziën, nee de grasmus is alleen en zoekt zijn familie niet op.

Grasmusje in de struiken
Het goede nieuws is wel dat de grasmus een soort is die in tegenstelling tot heel erg veel andere soorten, het jaarlijks steeds beter doet. Het is zelfs zo dat de grasmus met een gestage opmars bezig is en nu in aantal ten opzichte van 1990 zelfs verdubbeld is. Dat het steeds wat beter gaat met deze vogel komt mogelijk ook doordat in de Sahel de overwinteringsmogelijkheden beter zijn. Dat neemt niet weg dat dan de leefomstandigheden bij ons ook in orde moeten zijn want anders haalt dat ook weer niets uit. In totaal wordt de populatie grasmussen nu op zo'n 150.000 broedparen geschat. Je ziet ze in Nederland in het Westen en Noordwesten een stuk minder dan hier en in het Oosten van ons land, daar zitten voornamelijk de grote concentraties grasmussen.

De Oranjepolder is wel dé biotoop voor een grasmus, met name de struwelen langs Het Kromgat en kruidige zomen langs het dijkje, akkerranden en weiden hebben zijn voorkeur. Ze arriveren dus in april en blijven zo tot half september hier, na het broedseizoen hoor je ze nog amper en vrij anoniem gaan ze dan weer op weg naar Afrika, de Sahara over op weg naar de Sahel.

Wil je meer weten van de "grijze muis" met veren, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/57

Hieronder de kaart van Afrika met de Sahara en net daaronder de oranje streek, oftewel de Sahel.

Geen opmerkingen: