dinsdag 17 mei 2016

Velduilen in onze polder?


velduil(asio flammeus) op woensdagavond 11 mei
Het was al een heerlijke zwoele zomeravond in mei die al niet stuk kon, maar het werd een onvergetelijke avond omdat we in de Gecombineerde Willemspolder werden getrakteerd op een tweetal jagende velduilen. Een vloog op een halve meter tot een meter boven de glad geschoren grasakkers, op zoek naar een verloren gelopen muisje. die zijn dagelijkse routje nu zonder de bescherming van het malse voorjaarsgras moest lopen. De andere velduil zat op de grond en hield alles in de gaten. Zou dit een broedpaar in een geschikte broedbiotoop zijn, zoals ze dat bij waarneming.nl en SOVON zeggen?

een konijn met vleugels?
De eerste velduil danste door de akkers, af en toe een scherpe wending makend en af en toe een uitval naar een mogelijke prooi. De uil zocht systematisch alle akkers af en had geen erg in ons. Wij stonden te genieten van zijn aanwezigheid en op een gegeven moment zagen we hem in onze richting vliegen, geen angst voor die twee mensen die op zijn route stonden nee, hij vloog op amper tien meter voor ons langs de weg over en we konden met deze hypnotiseur zelfs oogcontact maken. Aan de andere kant van de weg nam hij de volgende twee akkers onder handen. Langzaam verdween hij uit ons gezichtsveld en was alleen nog te volgen met de verrekijker. De tweede uil zat nog steeds op de grond en draaide zijn kop van links naar rechts en van voren naar achteren, wat lijkt mij dat handig om zo rond te kunnen lijken, dan mis je toch niets meer? En wat moet je dan nog met een achteruitkijkspiegel in je auto om maar eens wat te noemen?

Uilen zijn prachtige vogels en wat is het toch een bonus om deze twee zo tegen te komen. Normaal ga je hiervoor in de winter naar de Zeeuwse akkers of zoals in de afgelopen maanden februari en maart naar de polders Muggenwaard en Kievitswaard in de Biesbosch bij Werkendam waar toen meerdere velduilen verbleven.

Het is een broedvogel op de Wadden, in Flevoland en Noord Nederland. Ze broeden in de duinen, maar dat hij mogelijk hier broedt zou wel heel bijzonder zijn. In 2014 in het velduilen topjaar hadden we in Nederland zo'n 70 tot 80 broedparen terwijl dat er in de jaren ervoor steeds een stuk of dertig waren. Dat geeft wel aan dat dit een bijzondere waarneming is.

Voor de zekerheid hebben we van deze waarneming melding gemaakt bij de Uilenwerkgroep Nederland. Het is namelijk een Natura 2000 broedvogel die ernstig bedreigd wordt. De verruiging van het duinlandschap, het intensieve gebruik van graslanden en graslandverbeteringen zorgen ervoor dat de velduilen niet aan voldoende voedsel kunnen komen. Daar is wat aan te doen, maar ja, hoe zet je zoiets in gang, daar loop ik nu alweer een paar dagen over na te denken.

En terwijl wij afgelopen week elke avond stonden te genieten van dit koppel velduilen, werden we steeds getrakteerd op de roep van een steenuil die bij de boer wat verderop in de bomen zit. Daarbij de wetenschap dat weer wat verderop een kerkuil nestelt, besef je wat een vogelrijkdom we hier in deze polder toch hebben.

Wil je meer weten van deze wijze hypnotiserende vogel, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/232

Geen opmerkingen: