dinsdag 26 september 2017

Gezin bruine kieken.

Veel vogels leven in groepen of zoeken elkaar in een bepaald deel van het jaar op zoals roeken om samen te broeden, ganzen om samen naar de overwintergebieden hier in Nederland te vliegen en zwaluwen om samen van hier naar Afrika te trekken. Sommige vogels blijven liever alleen en trekken als dat niet nodig is, ook niet weg en overwinteren hier. Dit zijn de zogenaamde standvogels zoals mussen, merels, eksters en spechten.

Roofvogels zijn zowel stand- als trekvogels, denk maar eens aan de visarend die in het najaar via ons land naar Afrika vliegt. En de buizerd die de hele winter hier blijft. De bruine kiekendief zit daar een beetje tussenin. Er zijn bruine kiekendieven die in het najaar wegtrekken en er zijn er die hier in zuidwest Nederland blijven overwinteren.
 
jonge bruine kiekendief
En die laatste, de bruine kiekendief, die zag ik vorige week op een wel heel bijzondere manier. Ik zag namelijk in een grote ruige grasakker, vijf bruine kiekendieven bij elkaar staan. Op een paar vierkante meter stonden de vogels bij elkaar in het zonnetje en zo zie je ze eigenlijk nooit. Ik vermoed dat het om een volwassen vrouw en vier jonge bruine kieken ging. Het lastige is dat de jongen erg op het volwassen vrouwtje lijken, donkerbruine vogels met een lichte, geelwitte kruin.

Het is werkelijk uitzonderlijk dat je ze zo tegenkomt en ik moest daarom even aan de trekvogels denken die elkaar in het najaar opzoeken om gezamenlijk de lange tocht naar warmere oorden beginnen. Het is in dit geval denk ik anders, de familieband is nog zo sterk en zoeken ze elkaar daarom op en wellicht blijven ze deze winter wel hier. In ieder geval hebben we hier te maken met een succesvol broedresultaat en was het heel bijzonder om dat zo van dichtbij te zien.

Wil je meer weten van deze sierlijke jager, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=26

Geen opmerkingen: