vrijdag 29 september 2017

Rondtrekkende papen.

Een paapje waarnemen is altijd een feestje en vier paapjes bij elkaar is helemaal te gek. En dat laatste overkwam mij afgelopen vrijdag in de Biesbosh, in de polder Eijerwaard om precies te zijn. Daar zaten maar liefst vier paapjes bij elkaar in de kruidige wegberm van deze vroegere landbouwpolder. Deze kruidige polder de Eijerwaard komt nog het dichtst bij hun favoriete hooiland waar ze vroeger ook in broeden. Hooilanden zijn hier voornamelijk omgezet in raaigrasakkers en maïsvelden. De paapjes zijn daarom in Brabant als broedvogel verdwenen en zien we deze vogels alleen nog maar tijdens de trek naar het zuiden of in het voorjaar als ze naar het noorden gaan.

De stand van deze vogels is met meer dan 80% gedaald en ze broeden alleen nog maar in noordoost Nederland en in België is de soort zelfs uitgestorven. Jammer want het is net als de roodborsttapuit een echt akkervogeltje dat graag op paaltjes en draden zit. En het paapje is daarom ook altijd goed te zien. Dat is met de zwartkoppen, nachtegalen cetti's zangers enzo wel anders, die zie je bijna nooit. Je kon aan deze vogeltjes ook merken dat ze maar weinig mensen tegenkomen want echt schuw waren ze niet en dat zie je ook vaak bij roodborsten die in de winter uit Scandinavië naar hier vliegen. Die blijven soms ook op een paar meter van je vandaan zitten.

Het paapje is in Nederland in september het talrijkst en deze doortrekker zien we pas in mei weer terugkeren naar de broed- gebieden. Dus als je deze zeldzaamheid wilt zien, moet je er nu op uit trekken. Het vogeltje geeft de voorkeur aan kruidige akkers en natuurgebieden en zit dan het liefst op een paaltje, draden of andere uitkijkpost. De Biesbosch is wat dat betreft een prima gebied.

Wil je meer weten van deze zeldzame schoonheid, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=161

Geen opmerkingen: