
En vandaag dus drie tapuiten verspreid door de Gecombineerde Willemspolder. Een mannetje en twee vrouwtjes, de een op een stuk prikkeldraad en twee op de grond.
De tapuit is echt een vogel van de kuststreek en broedt daar in verlaten konijnenholen. In het binnenland broedt de tapuit alleen op de Veluwe en in Drenthe en op nog wat verdwaalde plekjes op de zandgronden in het oosten van het land. Het aantal tapuiten neemt vrij snel af en je moet weten dat er in Nederland nog maar goed tweehonderd broedparen over zijn.
Het zijn hier in de polder dus duidelijk rustende doortrekkers, vliegje hier, vliegje daar, buikje vol en weer doorrrrrr. Dat vliegen doen ze trouwens 's-nachts en ze gebruiken de dag om te foerageren en te rusten. Dat je nu tapuiten in de polder kunt tegenkomen, heeft on- tegenzeggelijk met de vogeltrek te maken. De trek start voor tapuiten eind augustus en loopt nog wel een week of zes door. De meeste tapuiten die nu bij ons te zien zijn, komen uit Scandinavië en zijn onderweg naar tropisch Afrika.
![]() |
tapuit mannetje |
Wil je meer weten van deze holenbroeder, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=221
Geen opmerkingen:
Een reactie posten