dinsdag 5 september 2017

Kijk uit, naar de tapuit.

Een vogel die niet in de Oranjepolder en Willemspolder broedt en hier ook weinig te zoeken heeft, is de tapuit. En toch kun je daar nu tapuiten bewonderen en wel meer dan een ook. Ik werd gisteren in de boswachterij Dorst al attent gemaakt op de aanwezigheid van tapuiten. In het bos van Surae zag ik twee tapuiten op een paaltje zitten. Gebroederlijk naast elkaar staand speurden ze hun omgeving af.

En vandaag dus drie tapuiten verspreid door de Gecombineerde Willemspolder. Een mannetje en twee vrouwtjes, de een op een stuk prikkeldraad en twee op de grond.

De tapuit is echt een vogel van de kuststreek en broedt daar in verlaten konijnenholen. In het binnenland broedt de tapuit alleen op de Veluwe en in Drenthe en op nog wat verdwaalde plekjes op de zandgronden in het oosten van het land. Het aantal tapuiten neemt vrij snel af en je moet weten dat er in Nederland nog maar goed tweehonderd broedparen over zijn.

Het zijn hier in de polder dus duidelijk rustende doortrekkers, vliegje hier, vliegje daar, buikje vol en weer doorrrrrr. Dat vliegen doen ze trouwens 's-nachts en ze gebruiken de dag om te foerageren en te rusten. Dat je nu tapuiten in de polder kunt tegenkomen, heeft on- tegenzeggelijk met de vogeltrek te maken. De trek start voor tapuiten eind augustus en loopt nog wel een week of zes door. De meeste tapuiten die nu bij ons te zien zijn, komen uit ScandinaviĆ« en zijn onderweg naar tropisch Afrika.

tapuit mannetje
Soms ben ik wel een beetje jaloers op die vogels die nu naar Afrika gaan. Dat wil ik ook wel. Ik zie het al helemaal voor me, verrekijker om de nek, zonnetje op de kruin en maar vogelspotten, hele dagen lang. Want in zowel west als oost Afrika barst het tijdens onze wintermaanden van de vogels. En in aantallen, dat gaat je verstand soms te boven.

Wil je meer weten van deze holenbroeder, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=221

Geen opmerkingen: