dinsdag 12 september 2017

Zeg ken jij de cetti's?

zo zie je de cetti's maar zelden
Wat tot voor enkele jaren een zeer zeldzame waarneming was, is nu een alledaags vogeltje aan het worden. Ik heb het dan over de cetti's zanger die met zijn kenmerkende korte explosieve zang zijn aanwezigheid verraadt. Ik herken hem eigenlijk uitsluitend aan zijn zang want ik ken verder geen zangvogel die zo verborgen leeft als de cetti's. In de afgelopen jaren heb ik de cetti's zanger pas enkele keren daadwerkelijk gezien en wel honderden keren gehoord.

De vogel is vanuit zijn bolwerk De Biesbosch Nederland aan het veroveren. En deze zaterdag-ochtend hoorden we de bekende roep ook in de IVN Natuurtuin in de Oranjepolder. Dit voorjaar hoorde ik de cetti's ook regelmatig langs De Donge tussen Oosterhout en 's-Gravenmoer en nu dus dicht bij huis. We zeiden al vaker tegen elkaar nog even en de cetti's zit ook in onze achtertuin. Nog maar een kilometertje te gaan dus.

verspreiding broedende cetti's
De cetti's zanger is alweer jaren geleden aan zijn opmars vanuit zuid Europa naar het noorden begonnen. In de zeventiger jaren werd hij al gehoord en gezien maar een paar strenge winters maakten een einde aan zijn opmars. In de jaren na 2005 werd een nieuwe broed poging gedaan en die was erg succesvol. Zo succesvol dat in de Biesbosch zo'n duizend paar vogels zit en inmiddels wordt de vogel vrijwel overal in Nederland gehoord. Ik ben de cetti's al tegengekomen bij de Dintelse Gorzen, de Kwade Hoek, Sassenplaat, Tiengemeten en de Zouwe Boezem, een stormachtige opmars kun je wel stellen.

De vogel is inmiddels ook "winterhard" geworden en heeft de strenge winter van 2010 goed doorstaan al zullen er wel een flink aantal gesneuveld zijn maar dat zie je ook bij de inheemse soorten als ijsvogel en reiger.

Ik ben trouwens wel heel erg benieuwd naar de Nieuwe Vogelatlas van Nederland en wat die ons vertelt over de cetti's zanger want de tellingen voor deze soort werden in de jaren 2012 tot 2015 gedaan. Als de atlas in 2018 uitkomt ziet de wereld er weer heel anders uit en kan het zomaar zijn dat de atlas op enkele fronten alweer helemaal achterhaald is. Kijk alleen maar eens naar de nog veel grotere opmars van de nijlgans!

Wil je meer weten van de deze van oorsprong luidruchtige zuid Europeaan, klik dan op de link;
 https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=31

Geen opmerkingen: