vrijdag 8 september 2017

De gedekte tafel.

slechts een klein groepje vogels
Deze week waren de boeren in de Oranjepolder flink aan het werk, maaien, oogsten, mest uitrijden, ploegen en eggen. Er werd ook alweer gezaaid, in de eerste vijf akkers, vlak tegen de woonwijk aan, wordt gras en klaver gezaaid. Dat klaver nu gezaaid wordt, moet in verband met de trage kieming van de klaver en moet voor 15 september gebeuren. Klaver zorgt voor een hoge stikstofbinding wat weer ten goede komt aan het gras. Klaver als natuurlijke bemester met een groot bijkomend voordeel, want de boeren hoeven minder stront uit te rijden. Maar dit alles geheel terzijde!
Door al dat gewroet in de aarde, worden veel insecten zoals wormen, emelten en engerlingen naar de oppervlakte gebracht en je raadt het al, daar komen een paar duizend vogels maar al te graag op af. Wat is er makkelijker dan eten van een rijk gedekte tafel met voedsel voor iedereen. Het is ook het moment in het jaar dat zo'n beetje alle poldervogels in de akkers samenkomen, kokmeeuwen, stormmeeuwen, kauwen, zwarte kraaien, roeken, houtduiven, spreeuwen en blauwe reigers. Voor ieder wat wils.

Je ziet niet vaak dat roeken, kauwen en zwarte kraaien samen gebroederlijk foerageren. Roeken trekken meestal hun eigen plan terwijl kauwen en kraaien elkaar na het broedseizoen vaak opzoeken. Dat samen optrekken doen roeken juist voor het broedseizoen en broeden samen in kolonies. De aantallen in de velden zijn nu groot en als alles opvliegt, ziet de lucht er bij wijze van spreken zwart van de vogels.

een frietje met, graag.
Het voedselpatroon van de kraaiachtigen verschilt nogal, zo eten kraaien liever gewervelde dieren en roeken juist ongewervelde dieren terwijl kauwen weer alleseters zijn, die zelfs een patatje niet graag aan zich voorbij laten gaan. Maar in deze tijd scharrelen ze, gebroederlijk naast elkaar, in de voedselrijke akkers. En zelfs tot laat in de avond blijven ze bij elkaar en zwermen ze de schemer tegemoet om gezamenlijk een slaapplaats te zoeken. Ik zie ze dan in grote groepen de A27 oversteken om ergens in de gecombineerde Willemspolder een paar hoge slaapbomen op te zoeken.

's-Morgens zijn ze weer present en wachten geduldig op de colonne tractoren die de ontbijttafel komen dekken. De meeuwen, reigers en spreeuwen sluiten dan ook weer aan en zit de polder op bepaalde plekken weer vol met vogels. Misschien niet de meest spectaculaire soorten en misschien een beetje saai voor de vogelaar maar het is wel een mooi gezicht als deze grote groepen de lucht ingaan en een rondje vliegen, ik kan dan vol van verbazing genieten van het spektakel, wat een aantallen en wat een voedsel moet er toch in de grond zitten!

Geen opmerkingen: