vrijdag 10 februari 2023

Een "echte" roodhalsgans.

een "echte" ongeringde roodhalsgans
Nog niet zo lang geleden schreef ik al eens over "exoten". Dit zijn vogels die hier in het wild leven maar hier niet uit zichzelf naartoe zijn gekomen. Je moet dan denken aan ontsnapte volière of collectie vogels of vogels die door de mens hiernaartoe zijn gebracht en uitgezet of losgelaten zijn. Halsbandparkieten zijn ontsnapte vogels en fazanten zijn voor de jacht door mensen uitgezette vogels. Voor een vogelaar hebben waarnemingen van deze exoten minder waarde terwijl dit meestal prachtige beesten zijn.

Nee, voor een vogelaar telt een vogel pas als hij én zeldzaam is én hier uit zichzelf is gekomen. Neem nou de grijze wouw die in nu alweer een maand of drie in Renesse zit. Dat is wel een kers op de taart te noemen. 
kwak met verstopte pootring
Zo dacht ik ook altijd over de roodhalsgans, een bijna exotisch uitziende watervogel die alleen in de winter hier te zien is. Prachtige kleuren en tekening en afkomstig uit het hoge Noorden. Nog niet zo heel lang geleden was vrijwel elke roodhalsgans een echte wilde overwinterende gans.

Maar sinds een paar jaar is dat een ander verhaal aan het worden. Vrijwel elke roodhals heeft tegenwoordig een kwekersring en is dus een zogenaamde "escape" en telt dus voor veel vogelaars niet mee. In de eerste plaats is het triest dat volière bezitters zo slordig met hun vogels omgaan en in de tweede plaats is het jammer dat blijdschap van een bijzondere waarneming plaats heeft gemaakt voor argwaan.

Siberische taling(escape)
Je kijkt toch anders naar zo'n bijzondere vogel? Is het wel een "echte" of is het weer zo'n ontsnapt beest? Twee weken geleden overkwam mij dat met een kwak. Deze kleine reiger zat op 1 poot en die was niet geringd. Later bleek dat de ring aan de opgetrokken poot zat. Dus dit was ook alweer een ontsnapte vogel. Mooi om te zien maar geen "echte". 

En eindelijk afgelopen dinsdag was het raak en zag ik een ongeringde roodhalsgans. Het duurde wel een half uur voordat ik er zeker van was dat hij geen ringen had. Mijn wantrouwen maakt deze keer plaats voor blijdschap. Maar eerlijk is eerlijk, zo'n waarneming geeft niet dezelfde beleving zoals dat jaren geleden wel het geval was. De "vervuiling" van onze wilde vogelpopulatie neemt de komende jaren steeds meer toe, let maar eens op.

Geen opmerkingen: