maandag 20 februari 2023

Hoe zit het nou?

mogelijke slaapplaats, 15-2-2023
Al jaren wordt in de Biesbosch gezocht naar de slaapplaats(en) van grote zilverreigers. Op de een of andere manier zijn de plekken nog steeds niet in beeld. Er zijn wel vermoedens want in de vroege ochtend als de zilverreigers uit de slaapplaats trekken om te gaan foerageren worden ze wel eens gezien. Of in ieder geval, wordt de richting waar ze vandaan komen wel gezien. Maar de exacte slaapplaats vinden?

Afgelopen week vonden we een mogelijke slaapplaats van bijna veertig grote zilverreigers.
dit verwacht je van een slaapplaats
Op dit moment zitten weer wat meer zilverreigers in de Biesbosch en dat kan te maken hebben met vorst. Ook al vriest het maar een beetje, dan reageren de zilverreigers daar direct op. Ze houden niet van bevroren slootjes en ijsvorming langs de randen van de plassen. Dat zijn namelijk de ondiepe plekken waar zilverreigers goed kunnen lopen en foerageren.

In de Biesbosch is dat veel minder aan de orde omdat het een getijde gebied is waar eb en vloed, hoe minimaal ook, ervoor zorgt dat er veel minder ijsranden ontstaan. 
6-6-2021, Noorderplaat Biesbosch
De groep zilverreigers die we in de Biesbosch zagen, stonden dicht bij elkaar en het leek mij echt wel een slaapplaats. Ik was in de veronderstelling dat de zilverreigers net als de aalscholvers bij elkaar in bomen zouden gaan slapen. Wat later zagen wij er inderdaad een paar in de bomen zitten maar toen was het al ruimschoots licht en ik ga er vanuit dat dit niet toevallig ook een slaapplaats was.

Een paar jaar geleden, tijdens een hele vroege BMP inventarisatie ronde in de Noordwaard, Biesbosch vonden we ook een slaapplaats aan de rand van een grote rietpolder maar dat was een eenmalige ontdekking. De weken daarna vonden we ze daar niet meer. 
foerageren met blauwe reigers

En zo blijven die zilverreigers alleen maar voor vraagtekens zorgen. Begin juni trekken ze weg en gaan ze naar de broedgebieden. Dat doen ze niet in de Biesbosch terwijl dat gebied hier uitermate geschikt voor is. De zilverreigers denken daar dus anders over. Er bestaan wel wat vermoedens dat zo her en der wel een koppel broedt maar dat is in de Brabantse Biesbosch nog niet met zekerheid vastgesteld.

Wil je meer weten van deze stiekeme slapers, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-zilverreiger

Geen opmerkingen: