maandag 6 februari 2023

Kneuen op wintervakantie.

mannetje kneu(op kleur in het voorjaar)
Al een tijdje leef ik in de veronderstelling dat de meeste kneuen in de winter weg zijn en pas weer in het voorjaar terugkomen. Volgens mij brengen ze de winter door in het Zuiden van Europa en zie je ze hier nauwelijks. Deels klopt dat verhaal ook maar wat ik niet wist, was dat ze soms in grote groepen uit andere landen in ons land samenkomen en gezamenlijk de winter doorbrengen. Langs de kust zijn van die grote groepen te vinden. Je moet wel weten waar want niet elk landschap is geschikt voor deze vogels.

Ze houden van kruidenrijke graslanden, ruwe velden met lage begroeiing, boompjes en struiken met liefst wat doornen. Bij Ouddorp heb je wel een paar mooie gebieden waar ze nu in flinke aantallen zitten. En dat zijn dan niet alleen de Scandinavische kneuen, het kunnen ook kneuen uit Engeland en Duitsland zijn. 

vrouwtje kneu
De grote groep kneuen van afgelopen maand was erg onrustig en vloog de hele tijd om ons heen. Steeds even foeragerend en dan weer een rondje vliegen. Ik kreeg de indruk dat deze manier van randvliegen en even foerageren meer energie kost dan dat het oplevert.

Er waren geen roofvogels in de buurt dus dat kan de oorzaak ook niet zijn geweest. De vogel hiernaast zou goed in de groep gepast hebben als naar de bewegingen kijkt. In werkelijkheid was dit een veel rustiger beestje. 
winterse groep "buitenlandse " kneuen
De kneuen die in het voorjaar weer terugkomen zijn hier in de buurt op verschillende plekken prima te vinden. Met name de Zonzeelse polder, Biesbosch en Bleeke Heide zijn van die vaste plekken. En dat ze daar te zien zijn heeft ook te maken met het extensieve beheer van de gebieden. Hier vind je nog kruidenrijke velden, houtsingels en struikgewas.

En dat zie je vaak, pas je het gebied aan en geef je de natuur de ruimte dan reageren de vogels direct en maken dankbaar gebruik van de geboden faciliteiten zoals dat wel eens noemen. 

Wil je meer weten van deze prachtige kneuters, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kneu

Geen opmerkingen: