dinsdag 14 februari 2023

Pacifische waterpieper, hier geland of gestrand?

siberische?
Als je er eens goed over nadenkt wat een piepklein zangvogeltje meemaakt als het helemaal van Noord-Amerika of Oost Rusland naar Nederland vliegt. Dat is toch bijna een onmogelijke onderneming? Dat heeft de pacifische of siberische waterpieper namelijk wel gedaan. Het kleine vogeltje van een grammetje of twintig heeft duizenden en duizenden kilometers gevlogen. Natuurlijk niet aan een stuk maar toch. Steeds weer verder en verder, niks rondjes vliegen, steeds maar verder weg van thuis. Is deze waterpieper de weg volledig kwijt? Is deze waterpieper nieuwsgieriger en ondernemender dan de rest. Is deze vogel van plan om nieuwe vestigingsplekken te zoeken, is dit een pionier? je weet het niet en dat blijft gissen.

verspreidingsgebied
Feit blijft wel dat hij de enorme afstand ongeschonden heeft afgelegd. Hoe lang hij er over gedaan heeft is niet te schatten. Hij voelt zich hier op zijn gemak en trekt op met een flinke groep inheemse waterpiepers die hier overwinteren. Ik vraag mij ook af, of hij ooit nog de weg terug gaat vinden en is zijn reis hier nog niet voorbij en gaat hij nog veel verder. Allemaal vragen die opborrelen als je zo'n extreem zeldzaam vogeltje ziet.

beter als zo lukte het niet
Men vermoed dat dit een Siberische(ondersoort) is, alhoewel er ook een paar kenners zijn die zeggen dat het ook een Noord Amerikaanse ondersoort kan zijn. Dat heeft dan te maken met minuscule verschillen in de tekening rond de kop, snavel, nek en borst. Wie zal het zeggen? Over enige tijd krijgen we daar wel uitsluitsel over als de Commissie beoordelen zeldzame soorten zich er over gebogen heeft. 

Inmiddels hebben honderden vogelaars het vogeltje bekeken en gefotografeerd. Dat laatste was een bijna onmogelijke opgaaf want de vogel zat in een omgeploegde akker en verdween telkens tussen de hoge ploegvoren. Daarbij was de afstand sowieso te groot om een scherpe foto te maken.

Wil je meer weten van deze vreemdeling, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pacifische_waterpieper

Geen opmerkingen: