donderdag 2 februari 2023

Een dwerg van een meeuw.

dwergmeeuw boven zee(jan 2023)
Veel vogels hebben in het winterhalfjaar een zogenaamd winterkleed. Meestal is dat een niet zoveel zeggend en vooral wit of grijs verenkleed. Bij steltlopers wil dat nogal eens verwarrend zijn en is een vergissing zo gemaakt. Het komt dan vooral aan op het herkennen van de details, zoals de vorm of lengte van de snavel, poten of bepaalde veren. Bij meeuwen is dat niet anders, ook die verliezen de weinige kleur die ze hebben. Een kokmeeuw, zwartkopmeeuw en dwergmeeuw verliezen hun zwarte kap en lijken dan wel een beetje op elkaar. 

Vooral als ze ook nog eens in hun eerste of tweede kalenderjaar zitten. Zo lijkt een eerste winter dwergmeeuw sprekend op een eerste winter drieteenmeeuw. Het compacte formaat en de snelle en strakke vleugelslag maken dat het een dwergmeeuw is. Maar dat moet je in een oogopslag in het voorbijvliegen van het beestje wel kunnen waarnemen, los van het verenkleed wat je ook goed moet bekijken. 
drieteenmeeuw ook op zee(nov 2022)
De dwergmeeuw maar zeker ook de drieteenmeeuw zijn wel de mooiste van de "kleine" meeuwen. In de meeuwenwereld wordt dat onderscheid tussen kleine en grote meeuwen wel gemaakt en de aandacht gaat vaak uit naar de grote meeuwen omdat die toch wel tot de hoge school van het vogelkijken behoren. Als je die goed kunt onderscheiden en ook de kalenderjaren herkent dan hoor je er pas echt bij. Nou dat is aan mij niet besteed en blijven meeuwen altijd een zogenaamd grijswit gebied in mijn vogelkennis.
prachtige winterse drieteentjes(dec 2021)
De dwergmeeuwen komen in de winter naar ons land en blijven meestal voor de kust hangen en ook het IJselmeer is een prima plek om te overwinteren. Het aantal overwinteraars is flink en met dik 10.000 vogels moet het toch wel mogelijk zijn om ze in de winter te vinden. In het voorjaar zijn ze weer weg en gaan ze broeden in Finland of nog veel verder weg. In het vroege voorjaar zie ik ze wel vaker aan de kust en dan hebben ze hun zwarte kapje al op. Dan zijn ze nog mooier en veel makkelijker te herkennen. 

Neemt niet weg dat de dwergmeeuwen van vorige week nu al tot het hoogtepunt van het pas gestarte jaar horen. Ze zullen binnenkort wel van de eerste plaats gestoten worden want er is de komende tijd nog zoveel moois te zien. 

Wil je meer weten van deze kleine schoonheden, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/dwergmeeuw

Geen opmerkingen: