donderdag 23 februari 2023

Groot water om te overwinteren.

spaarbekken De Gijster
Hoe bijzonder de spaarbekkens in de Biesbosch zijn, zag ik afgelopen week weer eens. De enorme wateroppervlaktes en absolute rust maken dat het een ware magneet is voor voor vogels. Behalve alle "gangbare" watervogels zoals kuifeenden, meerkoeten, geoorde futen en "gewone" futen, trekken deze grote waterbakken ook bijzondere vogelsoorten aan. Vogelsoorten die je eigenlijk alleen aan de kust tegenkomt, zitten hier ook. Zwarte zee eenden, kuifduikers en middelste zaagbekken zitten hier, en dat dan op zoet water in plaats van zout water. De watersoort zoet of zout maakt dus niet perse iets uit. 
grote zaagbek man op het grote water
En behalve die "zee" soorten worden de spaarbekkens ook als slaapplaats gebruikt door meeuwen en ganzen. Het kan daar een drukte van jewelste zijn. Tegen de avond, toen de zon nog even aan de horizon stond, kwamen de kok- en stormmeeuwen binnenvliegen. 

Het waren uiteindelijk duizenden en duizenden meeuwen. Een ruwe schatting maakte het af op een kleine 15.000 meeuwen en het eind was nog niet in zicht. Tijdens de slaapplaats telling van begin januari kwam het aantal slapende meeuwen op de spaarbekkens op ruim 55.000 exemplaren uit.
zeearend als stoorzender
Van tijd tot tijd vlogen veel vogels op omdat de drie zeearenden die middag de boel scherp hielden. Voor hun is dat een groot diep bord met lekkere hapjes. Ik snap nu ook wel waarom al die jonge overwinterende zeearenden juist naar hier komen. De balans van calorieën verbruiken tijdens de jacht en calorieën binnenkrijgen om te overleven, weegt hier vrij makkelijk door naar veel innemen en vrij makkelijk overleven. Ze kunnen hier zonder al te veel moeite goed leren jagen.

De aantallen overwinterende vogels liegen er ook niet om. Ongelooflijk om bijna 100 middelste zaagbekken in het binnenland te zien. Ik denk dat er geen vergelijkbare plek in Nederland te vinden is. Ik zou hier best wat meer willen komen maar dat zou niet goed zijn voor de vogels want de buitengewone rust die hier heerst, zorgt ervoor dat hier door de vogels geen energie onnodig verspilt wordt in een voor vogels best lastige periode van het jaar.

Geen opmerkingen: