dinsdag 28 februari 2023

Roffelende spechten.

kleine bonte specht
Vanaf de tweede helft van februari beginnen de eerste spechten al te roffelen. En met dat roffelen wordt eigenlijk het aankomende broedseizoen met (trom)geroffel binnengehaald. De territoria worden ingenomen en buitenstaander krijgen te horen dat hier niets te zoeken hebben. De vrouwtjes daarentegen worden op deze manier uitgenodigd om juist naar dit exclusieve gebiedje te komen. De lente lijkt nog ver weg maar dat is dus niet zo.  

In de Boswachterij Dorst leven vijf van de zes spechtensoorten die in Nederland voorkomen en daar is de middelste bonte specht de meest recente aanwinst. Deze soort komt pas van 2014 in Nederland voor en is uit het Oosten-Zuidoosten naar hier getrokken. De rest van de spechtensoorten leeft hier al veel langer. 
spechtenparadijs in Dorst
Daarbij moet wel gezegd worden dat met name de zwarte specht zich hier pas goed is gaan ontwikkelen toen Staatsbosbeheer de Boswachterij meer met rust heeft gelaten. De zwarte specht geeft de voorkeur aan een oud beukenbos en moet niet veel hebben van onderhoud of houtkap werkzaamheden. Rust staat bovenaan zijn eisenlijstje voor zijn leefgebied.

Maar van al die mooie spechten is de kleinste wel de moeilijkste om te zien en te vinden. Op de een of andere manier weten ze zich goed verborgen te houden en er is maar vrij kleine periode in het jaar dat je ze wat uitbundiger kunt horen en af en toe kunt zien. 
kleine bonte met zebra rug
Dat komt natuurlijk ook omdat ze zo klein zijn want je kunt ze qua grootte vergelijken met een mus of vink. Veel meer is het niet. 

Als je ze ziet, zijn ze goed te herkennen aan het verenpatroon, zwart-wit, zwart-wit. Een soort zebrapatroon op de rug valt goed op en wijkt erg af van de grote bonte en middelste bonte specht. De komende weken wordt het alleen maar mooier en gaan steeds meer spechten roffelen. Vooral het geroffel van de zwarte specht is spectaculair, de zware, iet wat trage roffel, draagt enorm ver. Alleen de middelste en groene roffelen niet maar die roepen dan weer vaker en zijn zo ook goed te vinden.

Geen opmerkingen: