vrijdag 14 april 2023

Engelse- en rouwkwikstaart.

rouwkwikstaart, 13 apr 2023
In deze tijd waar veel vogels naar de broedgebieden vliegen maken ze nog wel eens tussenstop bij ons. En dan bedoel ik dat ze hier in Nederland ergens een tussenstop maken. Even wat eten en uitrusten en weer door. Op naar de broedgebieden die soms wel heel erg ver hier vandaan zijn. Noord Scandinaviƫ en nog verder naar Rusland en Siberiƫ is voor sommige zangvogels geen uitzondering. Deze twee kwikstaarten kunnen soms ook in ons land broeden.

Het is dan ook opletten geblazen om tussen al die vogels zo'n doortrekker te vinden. Tussen de witte kwikstaarten kan zomaar een rouwkwikstaart zitten en tussen de gele kwikstaarten kan zomaar een engelse kwikstaart zitten. Het zijn minuscule details die het verschil maken. De rouwkwikstaart is donkerder op de rug dan de gewone witte kwikstaart en als het een vrouwtje betreft is het kleurverschil minimaal te noemen. Dan moet je wel een kenner zijn om die details te te zien.

engelse kwikstaart, 6 apr 2023
Met de engelse kwikstaart is het niet anders. Sprekend een gele kwikstaart alleen is het grijze petje dan geel/groen en het lastige bij deze soort is dat hij in de trektijd in groepen gewone gele kwikstaarten verblijft. Ze trekken samen op en dan is het erg lastig om hem er uit te vissen. Temeer ook omdat gele en witte kwikstaarten erg beweeglijk zijn en vrijwel nooit langdurig stil zitten. Je moet snel de groep scannen en goed op de hoogte zijn de details.

Afgelopen week heb ik beide soorten gezien en de engelse kwikstaart met enige hulp kunnen determineren. Die kan wel eens wat dichterbij blijven want er zijn wel wat broedgevallen in Nederland bekend. Met wat geluk kun je ze in het Noorden de komende maanden nog wel eens tegenkomen. Hier bij ons roeden, is in ieder geval uitgesloten. De rouwkwik zou nog wel kunnen maar ik heb ze nog nooit buiten de trektijd ergens bij ons in de buurt gezien maar dat zegt natuurlijk niets. 

Als je een van deze zeldzamere varianten wil wil zien, maak je de meeste kans aan de kust.

Geen opmerkingen: