vrijdag 28 april 2023

April graspieper maand

een van de twee ouders, 21 april 2023
April is niet alleen de grasmus maand maar ook de graspieper maand. Maar er zit een enorm verschil in waarop de beide vogels waarvan hun naam met gras begint, de grasmaand april beginnen. Daar waar de grasmus nog maar net is gearriveerd, is de graspieper al veel verder in het broedseizoen. 

Ik zag afgelopen week de eerste graspiepers al met voedsel slepen en dat betekent dat de jongen uit het ei zijn gekomen en schreeuwen om eten.

mannetje of vrouwtje met voedsel
Het weer zit graspieper ouders echter niet echt mee. De insecten vliegen niet veel met dit koude regenachtige weer dus moeten de graspiepers hard werken om voldoende voedsel voor de jongen te vinden. Als de jongen nu al uit zijn betekent dat de leg begin deze maand is begonnen in een tijd dat de grasmussen nog onderweg waren van Afrika naar hier. Op de foto's het mannetje en het vrouwtje met voedsel. Ze zaten vlak voor mij te alarmeren wat betekent dat ik dicht in de buurt van het nest stond.

graspiepernestje 9 mei 2020 Goeree
(waarschijnlijk de 2e leg)
De grasmussen arriveren vanaf half april en de graspiepers komen een maand eerder al aan en starten eind maart al met broeden. En die laatste zit dus nu al met jongen in het nest, terwijl de mannetjes grasmussen hun territorium nog moeten innemen en nestjes moeten bouwen.

De graspieper nesten worden trouwens op de grond gemaakt meestal tegen een flinke graspol aan zodat het overhangende gras een natuurlijke schuilplaats oplevert. Ik vond een paar jaar geleden zo'n nestje omdat het vrouwtje op het allerlaatste moment pas opvloog en ik bijna over het nestje struikelde. In het nestje lagen vijf eitjes en dat is geloof ik ook het maximum. De grasmus maakt de nestjes niet op de grond maar in de dichte begroeiing van bijvoorbeeld bramenstruiken.

Wil je meer weten van deze mooie grondbroeder, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/graspieper

Geen opmerkingen: