dinsdag 18 april 2023

tafeleend nu op zijn mooist.

tafeleend, kan het nog mooier?
Het broedseizoen is ook voor veel eenden al begonnen. Het is zelfs zo, dat de wilde eenden al jongen hebben. Sommige eenden moeten nog beginnen en als ze dat niet van plan zijn kun je ze nog lang zien. De slobeenden zijn nu op doortrek en slechts een klein deel broedt hier. Ze houden van een nat agrarisch gebied en wordt dan ook tot de weidevogels gerekend. In de meeste delen van de Biesbosch zijn dan ook als broedvogel niet te vinden. 

De tafeleend is weer een ander verhaal. Ze broeden juist in biotopen zoals je die kunt vinden in de Biesbosch. De rietpolders zijn prima geschikt voor deze prachtige eend. 
Het is een van de lastigste eenden om te zien maar is ook een van de mooiste watervogels die je tegen kunt komen. In de Ruwen Hennip, een oude rietpolder in de Biesbosch, heeft een perfect leefgebied voor de tafeleend. Afgelopen week zaten in deze polder weer twee paar en een extra "reserve" man. 

Ik vind ze zo prachtige mooi en ze zijn misschien iets minder spectaculair dan bijvoorbeeld een slobeend of pijlstaart maar de kleurencombinatie en dat rode oog maken hem toch wel heel speciaal.

In de komende twee maanden kom ik nog regelmatig in deze oude rietpolder en kan niet wachten om een tafeleend met jongen te zien. Iets wat ik nog nooit eerder gezien heb. Alle tekenen zijn er om een mogelijk broedgeval vast te stellen denk ik dan.

Wil je meer weten van deze toch wel hele mooie eend ie mooi is door zijn eenvoud. klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/tafeleend

Geen opmerkingen: