maandag 3 april 2023

Zo gewoon en toch bijzonder.

24 mrt 2023 mogelijk Scandinavische vogel
Graspiepers zijn er bijna het hele jaar wel. In de winter flink minder want onze graspiepers zijn dan weg. Toch blijven hier onder andere Scandinavische graspiepers overwinteren en dat gaat ze volgens mij goed af. Nu zijn de winters ook niet zo streng dus de overlevingskansen zijn dan ook goed. 

In de winter vallen ze niet zo op en moet je toch goed de akkerrandjes of de waterkant afspeuren om ze te zien. Begin oktober trekt de grote hoop graspiepers vrijwel tegelijkertijd weg en heb ik ze massaal weg zien trekken. Ploeterend tegen een sterke Zuidenwind vlogen ze op nog geen twee meter hoog voorbij om regelmatig neer te vallen in het hoge gras. Steeds kleine stukken vliegen en dan waar even rusten. Zo kom je er ook wel alleen duurt het wat langer. 

22 sep 2022 "onze" graspieper
In deze tijd lossen onze graspiepers de wegtrekkende Scandinavische graspiepers en waterpiepers af en nemen ze opengevallen stekken weer over. En wat is er dan mooier om de eerste baltsende graspiepers te horen en te zien? Samen met de veldleeuweriken zorgen ze, ondanks het frisse en natte weer voor het voorjaarsgevoel. De graspiepers zijn terug en dat willen ze laten weten ook. In de kleine natuurgenbieden bij ons in de buurt zoals de Vughtpolder, Zonzeel, Bleeke Heide zitten nog flinke populaties en zorgen ze samen met de veldleeuweriken voor de muzikale omlijsting van de prachtige gebieden.

De graspieper is samen met de rietzanger, heggenmus en kleine karekiet een waardvogel voor de koekoek. Je kunt er dan ook niet genoeg van hebben want die koekoeken zetten de stand van de waardvogels flink onder druk. 

Wil je meer weten van deze zingende parachutist, klik dan op de \link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/graspieper
7

Geen opmerkingen: