donderdag 20 april 2023

Actieve buurtsperwer.

de heerser van de buurt
Wekelijks en soms ook wel vaker zie ik de buurtsperwer boven de wijk patrouilleren. Hij vliegt dan over de rand van de wijk en de polder. Regelmatig liggen her en der in de wijk hoopjes veren en soms ook een dode vogel. Het is vrijwel zeker het werk van de sperwer die hier in de wijk met harde hand regeert. Soms scheert hij laag over de tuin heen en jaagt alle vogels schrik aan. Het is ook al verschillende keren gebeurd dat er hoopjes veren in de tuin liggen en ik herken er dan een mees of mus in. 

Gisteren gebeurde het weer alleen nu bleef de heerser van de wijk op het grasveld zitten en demonteerde vakkundig de gevangen mus. Hij was onverschrokken bezig en liet zich niet door mij van zijn gevangen trofee verjagen. 

plaats delict
Na verloop van tijd toen toch wel de meeste veren uit het beestje waren getrokken vloog hij op met zijn vers geplukte maaltje. Die gaat hij vast ergens op een rustige plek oppeuzelen dacht ik nog.

Wat verderop in de wijk meer richting de sportvelden zie ik ook wel eens een havik jagen en die houdt er een soort vergelijkbare methode op na. De grens woonwijk/polder/sportvelden zijn dus erg aantrekkelijk voor deze snelle roofvogels. 

als je nog een plukker zoekt?
Als deze vogels laag over de wijk scheren is het soms lastig te zien wie van de twee soorten het betreft. De sperwer met zijn lange rechte staart of de havik met zijn afgeronde staart? Een vrouwtje havik of mannetje sperwer is dan nog wel het makkelijkst want de havik vrouw is echt een reuzin vergeleken bij de mannetjes sperwer maar daar tussenin, mannetje havik of vrouwtje sperwer is lastiger. Die laatste twee zijn bijna even groot en dan komt het aan op de details. 

Wat verderop in de wijk, zo net tegen de sportvelden en polder aan vind ik nogal eens geslagen houtduiven en dan is het wel duidelijk dat het de havik is geweest die dat gedaan heeft. Een houtduif is te groot voor een sperwer, die houdt het bij mezen, mussen en hooguit een spreeuw. Terwijl de havik makkelijk een duif of zelfs een eend te grazen kan nemen.

Wil je meer weten van deze snelle tuinvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/sperwer

Geen opmerkingen: