maandag 10 april 2023

Er wordt al volop gebroed.

steenuil houdt de wacht(4 april 2023)
Voor heel veel vogels staat het broedseizoen op het punt van beginnen. En voor een flink aantal vogels is dat pas over een paar weken aan de orde want die vogels zijn nog onderweg van Afrika naar hier of ze moeten nog van hieruit vertrekken naar het hoge Noorden. Veel pas gearriveerde vogels zijn nog volop aan het zingen en baltsen en proberen de vrouwtjes het territorium in te lokken. Voor hen begint het de komende weken pas goed.

Maar een aantal vogels is inmiddels al begonnen en zitten zelfs al op eieren. Met name blauw reigers, aalscholvers en uilen zijn nu al bezig met broeden. De blauwe reigers en aalscholvers zijn koloniebroeders en zitten vlakbij elkaar op grote nesten en zijn niet te missen in het landschap.

13 uitgevlogen wilde eenden(2 april 2023)
De uilen zijn nu bezig en met wat geluk hoor je de bos-, kerk- en steenuilen 's-avonds en/of 's-nachts roepen. Bosuilen zijn iets vroeger dan de meeste andere uilensoorten en die hebben mogelijk al jongen in de nestholte liggen. 

De kerkuilen roepen nu flink en zitten nu nog op eieren. Die komen binnenkort uit en dan wordt het ook voor hen spannend. Zijn er genoeg muizen te vangen want het nest is als het goed is, gevuld met 5 tot soms wel 7 eieren. En als die uitkomen moeten al die hongerige snaveltjes wel gevoed worden. 
kerkuil, wildcam 6 april 2023

Steenuilen broeden nu ook en met wat geluk zie je die nu ook al overdag bij de nestkast zitten. Het mannetje zit buiten braaf de wacht te houden en is er klaar voor.

Sommige vroege ganzen en eenden zijn ook alweer klaar en daarvan zwemmen de jongen al rond. en in de Biesbosch zaten op 17 maart de grauwe ganzen al op volle nesten met eieren. EN dan heb ik het niet over 1 nest met eieren maar minstens 7 of 8 bezette nesten. Die zijn inmiddels allemaal al uitgevlogen en zijn deels opgegeten want zo gaat dat in de vogelwereld. 

Geen opmerkingen: