donderdag 6 april 2023

Steeds meer pontische meeuwen.

2e kalenderjaar pontische meeuw

Voor veel mensen zijn meeuwen gewoon meeuwen, niets meer en niets minder. Je er verder in verdiepen is een onbegonnen zaak. Niet echt interessant en het kost veel teveel tijd om je al die details eigen te maken. Zelfs met de uitstekende gids, "meeuwen in Nederland" blijft het een klus om de soorten en jaarkleden te onderscheiden. Het klinkt niet echt bemoedigend als ik dit zo beschrijf maar zo is het in het begin wel. Na verloop van tijd, met veel volharding of noem het eigenwijsheid kan er zo af en toe een stapje gezet worden in de kennis van de meeuwenwereld. Geloof niet dat je dat "even" in een of twee jaar doet, het kost gewoon meer tijd.

adulte pontische meeuw
Als je dan weer eens een klein stapje in je meeuwenkennis gezet hebt, voelt dat een grote overwinning. Afgelopen maandag zette ik weer een klein stapje in de herkenning van pontische meeuwen en de daarbij behorende jaarkleden. De meeuwen werden vergezeld door kleine- en grote mantelmeeuwen in verschillende kleden(adult en 4e kalenderjaar), adulte zwartkopmeeuwen, 3e kalenderjaar zilvermeeuwen en heel veel kokmeeuwen. Een mooi assortimentje meeuwen zogezegd.

1e kalenderjaar pontische meeuw
Ik hoopte nog dat ook een geelpootmeeuw van de partij zou zijn maar dat was helaas niet zo. Ze zitten overigens wel in de Hardenhoek. Daarbuiten kun je het eigenlijk wel vergeten want verder dan daar komen ze niet. Meldingen van daarbuiten bekijk ik dan ook met veel argwaan. Vaak wordt op basis een of hooguit twee kenmerken bepaald dat het een geelpoot is, terwijl alles moet kloppen. Dus meestal zijn het missers.

De pontische meeuw is goed te herkennen aan het lange lichaam, hoog op de poten, lange snavel zonder "gonyshoek"(het bultje aan de ondersnavel), een enigszins afgeplatte voorhoofd en donkere oog.

Wil je meer weten van deze bijzondere meeuw, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/pontische-meeuw

Geen opmerkingen: