donderdag 19 oktober 2023

Echte dwaalgasten.

geelbrauwgors, Bunne 22 oktober 2022
Twee zeldzame vogels die ik in het afgelopen jaar heb gezien, de geelbrauwgors en de siberische waterpieper, zijn door de CDNA(Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna) geaccepteerd. Dat deze vogels zijn geaccepteerd betekent dat de vogels op eigen gelegenheid in ons land zijn beland en geland. 

De commissie onderzoekt met name de soort en of een vogel hier op eigen gelegenheid is gearriveerd. Ze mogen dus niet geringd zijn want dan zou het om een "ontsnapte"gekweekte vogel kunnen gaan. Er worden ook vogels voor wetenschappelijk onderzoek geringd en als zo'n vogel hier zou arriveren dan wordt die natuurlijk wel geaccepteerd.
siberische waterpieper 8 februari 2023
Bij beide vogels was ik toevallig in de buurt toen ze werden ontdekt. De geelbrauwgors werd in Drenthe gevonden, net in de week toen wij daar op amper 20 minuten vandaan op vakantie waren en de siberische waterpieper zat in een veldje waar ik toevallig voorbij reed en zag dat daar makkelijk dertig vogelaars op een rijtje in een veld stonden te turen. Ik wist toen niet dat het om een zeer zeldzame waterpieper ging. Twee geluksvogels voor mij.

Met name deze waterpieper had een heel uitgebreid onderzoek nodig om uiteindelijk de exacte soort vast te kunnen stellen. Er waren sowieso twee varianten die in aanmerking kwamen voor determinatie van de vogel. De siberische en amerikaanse waterpieper kwamen allebei in aanmerking. Uit alle pieper soorten waarmee vergeleken wordt, is het een kwestie van uitsluiten. 
"onze" gewone waterpieper
Op basis van de specifieke kenmerken van deze vogel, kun je veel andere piepers op hun voorkomen uitsluiten. Hoe meer piepersoorten je steeds kunt uitsluiten, hoe dichter je bij de juiste soort komt. Dat is grofweg het principe van soortbepaling. De siberische heeft met name een andere koptekening, wenkbrauwstreep, zijborstvlek, vleugelstreep, zwarte streping, pootkleur en buitenste staartpennen dan de amerikaanse die dus ook in aanmerking kwam

De geelbrauwgors is een hele specifieke vogel met uitgesproken kenmerken waardoor vrij vlot de soort bepaald werd. Zo makkelijk kan het ook gaan. Het was overigens pas de tweede keer dat deze gors in Nederland werd gezien. De eerste keer was op Schiermonnikoog in oktober 1982. De siberische waterpieper is de eerste waarneming voor Nederland en dat maakte het extra speciaal voor mij.

Wil je meer weten van bijvoorbeeld de geelbrauwgors, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelbrauwgors

Geen opmerkingen: