donderdag 5 oktober 2023

Paaldansende roerdomp.

in de paalhouding
Roerdompen leven behoorlijk verborgen in uitgestrekte rietlanden. Ze hebben honderden meters riet nodig voor hun territorium en dat betekent gelijk ook dat je er nooit zoveel op een dag tegen kunt komen. Wel kun je ze in de goede tijd van het jaar veelvuldig horen "hoempen" en dan is wel vast te stellen hoeveel er daadwerkelijk ergens zitten.

Een paar dagen geleden zag ik een roerdomp bij een rietkraagje staan. De velden aan weerskanten van de rietkraag waren nog maar net gemaaid waardoor veel van de natuurlijke beschutting verdwenen was. De roerdomp stond samen met een blauwe reiger goed zichtbaar in het veld. 

Ik weet van de roerdomp dat hij, als hij bedreigd wordt of zich wil beschermen de zogenaamde "paalhouding" aanneemt. De roerdomp gaat dan kaarsrecht staan met zijn kop omhoog waardoor hij helemaal wegvalt tegen de achtergrond van de rietkraag. Je moet dan goed kijken om hem te zien en dat is zijn manier om zich te beschermen. Het is effectiever dan opvliegen want dan valt hij zeker op.

overvliegende roerdomp
Maar wat ik nog niet wist, was dat een roerdomp zelfs in het wat open gebied zich nog beter kan aanpassen aan zijn omgeving. Want de roerdomp van een paar dagen geleden, had in de gaten dat de wind het riet heen en weer liet bewegen en hij paste zich aan door met de rietpluimen mee te bewegen. Het leek wel of de roerdomp stond te dansen, hij deinde in de paalhouding lekker mee op het ritme van de rietpluimen.

Ik denk dat dit een vorm van paaldansen was die nog maar weinig mensen hebben gezien. En zo leer je dat een vogel meer slimme overlevingsstrategieën heeft. En wie weet wat hij nog meer achter de hand heeft. Nee, die roerdompen maak je niet gek.

Wil je meer weten van deze paaldanser, klik dan op de link;https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roerdomp

paaldansende roerdomp



Geen opmerkingen: