donderdag 26 oktober 2023

Wintertijd - zeearendentijd.

jonge zeearend
Elk najaar arriveren jonge zeearenden in de Biesbosch en blijven daar de hele winterperiode hangen. Niet gek als je ziet wat het voedselaanbod is. Tienduizenden ganzen en eenden overwinteren in de Noordwaard. Het is een flink gebied, maar ook weer niet zo groot dat de vele vogels ver verspreid zitten. Het is wat dat betreft voor de zeearend lekker overzichtelijk en relatief makkelijk jagen. 

De jonge vogels, soms ook vogels van dit jaar, zwerven door Europa en met name Duitse en Poolse vogels weten de weg naar de Biesbosch goed te vinden. Er zijn winters geweest dat wel twaalf, voornamelijk jonge zeearenden in de Noordwaard verbleven.

zeearend op de loer
Vorige week zag ik nog zo'n jonge zeearend vliegen en volgens mij was dat een eerste jaars vogel en dat idee baseer ik op de manier waarop hij een het jagen was. Nog beetje onhandig en onervaren kwam het over. De vogel joeg in de Muggenwaard, een grote waterplas met duizenden vogels, alles de lucht in en toen alles vloog, versnelde hij zijn vlucht. En dan verbaas je je hoe hard zo'n vogel dan kan vliegen. Maar na de versnelling wist hij geen vogel van de groep te isoleren en te verschalken. Deze zeearend vloog eigenlijk een beetje onbeholpen en knullig verder.

zeearend wordt gepest
Het smijten met energie is voor deze grote, enigszins lompe vogels, niet erg handig. Ik weet nog van een paar jaar geleden dat deze jachtmethode elke keer succesvol was. Eerst de meute opjagen en als alles op de wieken is een snelle keuze maken en gas geven. Een gans op volle snelheid haalt maar de helft van de snelheid van een zeearend op volle snelheid. De gans is kansloos als zo'n enorme vogel op snelheid is en zo zag ik verschillende keren dat op deze manier een nijlgans uit de lucht werd geplukt. 

De zeearend is de alleenheerser van de Noordwaard en heeft weinig te duchten van ons. Mensen laten de vogels met rust en zeearenden hebben hier hooguit last van de kauwen en de kraaien die ze maar vervelend vinden.

Wil je meer weten van deze enorme wintergast, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zeearend

Geen opmerkingen: