vrijdag 13 oktober 2023

Rosse grutto in het binnenland?

rosse grutto in het binnenland,
waar je hem niet verwacht
Een rosse grutto is een echte kustvogel en maar heel af en toe kom je deze vogel in het binnenland tegen. Hier in de buurt heb je de meeste kans in de Noordwaard, in de polder Hardenhoek. Het gebeurd maar een paar keer per jaar dat er een hier te zien is. Dit familielid van onze grutto heeft iets kortere poten en dat kun je het beste zien als ze overvliegen want dan zie geen poten voorbij de staart uitsteken terwijl dat bij de grutto juist wel het geval is. Dit heet de zogenaamde pootprojectie. Ook de snavel is anders. De rosse grutto heeft namelijk een iets opgewipte snavel en "onze" grutto heeft dat met zijn kaarsrechte lange snavel niet. 

Een rosse grutto in zomerkleed is oogverblindend mooi. De knalrode kleur van het verenpakket spat er vanaf. Als de zon er een beetje mooi opstaat is de rosse toch wat spectaculairder om de te zien dan onze grutto en die is al zo mooi.

de lucht bij Kerkwerve zat vol vogels
Rosse grutto's leven en broeden in het arctisch gebied en komen alleen naar ons land op doortocht naar het Zuiden. Je kunt ze dan toch best vaak aan de kust zien en met name in de Delta kunnen honderden vogels samenkomen. De grootste groepen komen naar de Wadden om daar op te vetten voor de verre tocht naar het Zuiden. 

Ik zie ze meestal bij Plan Tureluur waar soms honderden vogels in prachtige compacte vluchten over het gebied cirkelen. Met name goudplevieren en rosse grutto's verblijven daar in grote aantallen.
een "gewone" grutto
Bij laag water vliegen ze buitendijks naar de zandplaten om daar te foerageren en bij hoog water komen ze dan Tureluur binnen gevlogen. Uitrusten en wachten tot het weer laag water is. Een mooie dagbesteding en goed voor de conditie.

Samen met de grote groepen goudplevieren kan de lucht helemaal vol met vogels zitten. 

Wil je meer weten van de kleine grutto, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rosse-grutto

Geen opmerkingen: